Φυσικό Αέριο

Δραματική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα λόγω του Coronavirus - Η τρανή περίπτωση της CNPC

Δραματική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα λόγω του Coronavirus - Η τρανή περίπτωση της CNPC
Οι επιχειρήσεις δηλώνουν την ύπαρξη ανωτέρας βίας όταν δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους

Σε μεγάλους μπελάδες έχει περιπλέξει ο κορωναϊός την κινέζικη οικονομία, με το Bloomberg να κάνει ειδική μνεία αυτή τη φορά στην πτώση εισαγωγών LNG του κινέζικου κολοσσού πετρελαίου China National Petroleum Corp (CNPC).

Ειδικότερα, η CNPC, η μητρική εταιρεία της PetroChina Co, σχεδιάζει να ακυρώσει τις συμβατικές παραδόσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των αγωγών προσωρινά λόγω της πανδημίας του ιού. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν σχολιάστηκε από την ίδια την εταιρεία.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν την ύπαρξη ανωτέρας βίας όταν δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους για λόγους που δεν υπόκεινται στην δική τους αποκλειστικά δικαιοδοσία και επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.
Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές LNG της Κίνας περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Κατάρ και τη Μαλαισία, καθώς  Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας - το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Πρόβλημα στις αλυσίδες εφοδιασμού

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο των περισσότερων πρώτων υλών, από τα ενεργειακά προϊόντα έως τα βιομηχανικά μέταλλα, και οι διαταραχές των αγορών της δημιουργούν καταστροφές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ξεχωριστά, η CNPC δήλωσε την Πέμπτη ότι σταμάτησε να τροφοδοτεί φυσικό αέριο από τις δεξαμενές αποθήκευσης. «Η ζήτηση φυσικού αερίου έχει μειωθεί δραματικά», ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι οι αποσύρσεις έχουν σταματήσει και στους δέκα από τους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους της στις 29 Φεβρουαρίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Κίνας έχει μειωθεί ραγδαία από τα τέλη Ιανουαρίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης