Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ είναι σημαντικά μεγαλύτερο στην προμήθεια, από ό,τι στην παραγωγή, αποτελεί κίνητρο για αντιανταγωνιστικές πρακτικές
Τον κίνδυνο χειραγώγησης της νέας αγοράς ηλεκτρικής που θα προκύψει με την μετάβαση στο Target Model, από τη δεσπόζουσα εταιρία, δηλαδή της ΔΕΗ, η οποία διαθέτει πολύ μεγάλο μερίδιο στην προμήθεια, αλλά και στην παραγωγή με αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).
Με την επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της μεθοδολογίας λειτουργίας των νέων αγορών, ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι «η παρούσα δομή της αγοράς δίνει κίνητρο σε μια σειρά αντιανταγωνιστικών πρακτικών και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ είναι σημαντικά μεγαλύτερο στην προμήθεια από ό,τι είναι στην παραγωγή». Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η ΔΕΗ έχει κίνητρο λόγω της θέσης της ως καθαρός αγοραστής, να διαμορφώνει στη χονδρεμπορική αγορά, τιμές χαμηλότερες από την πραγματική αξία της ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου, όπως αναφέρει ο ΕΣΑΗ, απαιτείται η λήψη ρυθμιστικών μέτρων που θα διατηρούν συνθήκες επαρκούς ρευστότητας και διαμόρφωσης τιμών Αγοράς της Επόμενης Ημέρας, οι οποίες θα αντανακλούν κατ΄ ελάχιστο το βραχυπρόθεσμο Οριακό Κόστος παραγωγής.
Έγκαιρος και αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης
Για να γίνει αυτό, ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι απαιτείται η λήψη ρυθμιστικής απόφασης που θα περιορίζει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα περιλαμβάνονται σε διμερή προθεσμιακά συμβόλαια με φυσική παράδοση από την πλευρά της ΔΕΗ. Επίσης θεωρεί ότι παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει ένας επαρκής, έγκαιρος και αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς που θα επικεντρώνεται στη συμπεριφορά των προσφορών που υποβάλλονται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας προκειμένου αυτές να μην οδηγούν σε συστηματική πώληση κάτω του κόστους, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται και οι ανάλογες ποινές.
Ο ΕΣΑΗ επικαλείται το παράδειγμα της Ιρλανδίας όπου η δεσπόζουσα επιχείρηση με το 47,5% της εγκατεστημένης ισχύος στην παραγωγή και το 39% στην προμήθεια έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που της επιβλήθηκαν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τον υγιή ανταγωνισμό.
Διατήρηση του πλαφόν της ΔΕΗ και μετά τη μεταβατική περίοδο
Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η εισήγηση του ΕΧΕ να επιβληθεί πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια όσων προμηθευτών έχουν μερίδιο άνω του 4% δεν βασίζεται στην ανάλυση της σχετικής μελέτης, η οποία επικεντρώνεται στους λόγους για τους οποίους αυτό το μέτρο έχει νόημα μόνο για όσους έχουν θέση καθαρού αγοραστή.
Με βάση αυτό το δεδομένο ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη παρέμβασης προς την κατεύθυνση του περιορισμού της δυνατότητας της ΔΕΗ να επηρεάζει τη χονδρεμπορική αγορά με την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων που θα αφορούν μόνο αυτή και όχι τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Μάλιστα σημειώνει ότι η ΔΕΗ έχει την ισχύ να χειραγωγεί την αγορά αλλά και το κίνητρο να το κάνει αφού είναι καθαρός αγοραστής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι το πλαφόν θα έπρεπε να επιβληθεί μόνο στη ΔΕΗ και όχι στους άλλους προμηθευτές, αλλά και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά τη μεταβατική περίοδο των τριών μηνών, πάντα μόνο για τη ΔΕΗ και να κυμαίνεται μεταξύ του 5-10%
Καθορισμός του ορίου με βάση την αρχή της αναλογικότητας
Πάντως σε ό,τι αφορά την αρχική μεταβατική περίοδο των τριών μηνών ο Σύνδεσμος αποδέχεται ο περιορισμός να επιβληθεί και στους άλλους προμηθευτές όπως εισηγείται το ΕΧΕ, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας να μην είναι ίδιο για όλους.
Μάλιστα παρουσιάζει την πρόταση του για το πώς θα πρέπει γίνει η κλιμάκωση και καταλήγει σημειώνοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο να δοθεί εφάπαξ παράταση επιπλέον τριών μηνών για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, η ΡΑΕ θα πρέπει να περιλάβει στην απόφαση της ρητή διατύπωση ότι μετά την ενδεχόμενη εφάπαξ παράταση το μέτρο θα ισχύσει μόνο για την εταιρία που έχει μερίδιο στην προμήθεια άνω του 50% και το ύψος του περιορισμού να είναι της τάξης του 5-10%.
www.worldenergynews.gr