Διεθνή

Fitch: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ΕΕ αυξάνει τους οικονομικούς κινδύνους

tags :
Fitch: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ΕΕ αυξάνει τους οικονομικούς κινδύνους
Fitch: Αρνητικές προβλέψεις για την ΕΕ λόγω του κορωνοϊού
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ΕΕ ανοίγει νέα «κανάλια» για να επηρεάσει την οικονομία της ευρωζώνης, αυξάνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, αναφέρει σε ανάλυση του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Οι πολιτικές απαντήσεις θα είναι επίσης σημαντικές για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου στην ανάπτυξη.
Τα κρούσματα του COVID-19, στην Ευρώπη είναι ένα μικρό κλάσμα των συνολικών (σχεδόν 4.200 στην ΕΕ έναντι περισσότερων από 95.000 παγκοσμίως, κυρίως στην Κίνα).
Ωστόσο, τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και ενώ το 75% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων είναι στην Ιταλία, στο μεγαλύτερο μέρος των κρατών μελών της ΕΕ έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν καταγράψει η καθεμία τουλάχιστον 200 περιπτώσεις.
Υπάρχουν 85 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη βόρεια Ιταλία - η πιο πληγείσα περιοχή - οι αναφορές των ΜΜΕ δείχνουν σημαντική μείωση του τουρισμού, ενώ οι λιανικές υποχωρήσεις υποχώρησε κατά 40% την πρώτη εβδομάδα από την εμφάνιση της επιδημίας.

Image
Ο αντίκτυπος των κινεζικών εργοστασίων που λειτουργούν κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα εξακολουθεί είναι μεγάλος.
Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρίες είναι λιγότερο εκτεθειμένες από άλλους κλάδους, ωστόσο οι εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων αποτελούν το 25% -30% των συνολικών εισαγωγών ηλεκτρονικών ειδών και η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι ευάλωτη σε διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η έντονη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα περιορίσει τις εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα (10,8% του ΑΕΠ της ΕΕ το 2018).
Η επιβράδυνση της ευρωζώνης από τα μέσα του 2018, κυρίως λόγω της εξασθένησης των εξαγωγών, τονίζουν την έκθεση του μπλοκ σε σοκ εξωτερικής ζήτησης.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μειώσει τις κινεζικές αφίξεις τουριστών.
Η Κίνα έχει αναπτυχθεί γρήγορα ως πολύ σημαντική αγορά για τον τουρισμό της ΕΕ.
Η απρογραμμάτιστη περικοπή επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ, ενδεχομένως
μέσω της στοχοθετημένης στήριξης της ρευστότητας και της μείωσης των πιστώσεων, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η μείωση των επιτοκίων.
Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τη μείωση των επιτοκίων σε σχέση με τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού, τους περιορισμούς στην αγορά
η οικονομική δραστηριότητα και οι αλλαγές συμπεριφοράς είναι ασαφείς.
Παρ 'όλα αυτά, ευρύτερη χαλάρωση της πίστωσης θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις αναχρηματοδότησης και τις ταμειακές ροές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι γενικά θετικές για την ΕΕ ως καθαρό εισαγωγέα και θα μπορούσαν να διευκολύνουν
τις πιέσεις των τιμών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης