Ηλεκτρισμός

Ταχύτερη η αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ κατά 297 ΤWh το 2019 έναντι 233 ΤWh της συνολικής ισχύος

Ταχύτερη η αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ κατά 297 ΤWh το 2019 έναντι 233 ΤWh της συνολικής ισχύος
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2009
Η χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ινδία, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε η συνολική παραγωγή, σημείο καμπής για το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Αυτές οι χώρες και οι περιφέρειες είναι τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Οι μειώσεις υποδηλώνουν ότι το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα, δήλωσε ο Tomas Kaberger, καθηγητής ενέργειας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας, ο οποίος παρείχε τα στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή στο Reuters.

Ο Kaberger, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ινστιτούτου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ιαπωνίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της σουηδικής εταιρείας Vattenfall AB, παρείχε στοιχεία - που καλύπτουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - σύμφωνα με τα οποία το 2019 το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που προερχόταν από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 156 TWh σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι ίσο με το σύνολο της παραγωγής ενέργειας της Αργεντινής το 2018.

Πιθανή η επιτάχυνση της μείωσης των ορυκτών καυσίμων

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τη συνολική αύξηση της παραγωγής ισχύος για πρώτη φορά, σημειώνοντας άνοδο κατά 297 TWh έναντι 233 TWh της συνολικής παραγωγής, δήλωσε ο Kaberger.

Με την ηλεκτρική χρήση των οχημάτων να αυξάνεται και οι μπαταρίες τους να επαναφορτίζονται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση των ορυκτών καυσίμων είναι πιθανό να επιταχυνθεί, επεσήμανε.

Ο Kaberger βασίστηκε σε στοιχεία από επίσημες πηγές, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ που καλύπτει την Κίνα, την Ινδία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον υπόλοιπο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ή περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στοιχεία για την Ιαπωνία και τα μέλη του ΟΟΣΑ εκτός της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν μόνο έως τον Νοέμβριο.

Εξαίρεση η Κίνα

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας παγκοσμίως, ήταν η εξαίρεση με την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα να αυξάνεται κατά 120 TWh το 2019, αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα 157 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε τελευταία φορά το 2009 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα περίσθηκε η συνολική παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP. Το έτος αυτό ήταν η πρώτη φορά που η συνολική ισχύς μειώθηκε από τότε που η BP άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία το 1985.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως τον άνθρακα, καθοδηγείται από χώρες που προσπαθούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και τη μείωση της ρύπανσης.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισαν το περασμένο έτος 15,3 gigawatts της χωρητικότητας άνθρακα, καθώς αυξήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στην Ινδία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε το 2019 για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε πέρυσι κατά 91 TWh καθώς η Ιαπωνία επανεκκίνησε περισσότερους αντιδραστήρες μετά το κλείσιμο των εγκαταστάσεων που ακολούθησε την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης