Διεθνή

Η Γερμανία ενισχύει με 32 εκατομμύρια ευρώ την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Η Γερμανία ενισχύει με 32 εκατομμύρια ευρώ την Τουρκία για το μεταναστευτικό
Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την τουρκική ακτοφυλακής 
Τη διάθεση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη για την προσπάθεια αποτροπής διακινητών προσφύγων, αποφασίζει σήμερα (4/3) η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Τα χρήματα αυτά προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση που έχει γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών (23 Φεβρουαρίου) προς την αρμόδια Επιτροπή επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης».
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού N-TV, το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει: «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση ενός ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος με κατεύθυνση τη Γερμανία».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Bild», από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tagip Erdogan για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής» επισημαίνεται στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ενώ τονίζεται πως ο χρόνος πιέζει.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η κυβέρνηση της Angela Merkel επιθυμεί να ενισχύσει και την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης