Φυσικό Αέριο

Borissov (Βουλγαρία): Συμφωνία με Gazprom για μείωση 40% στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου

tags :
Borissov (Βουλγαρία): Συμφωνία με Gazprom για μείωση 40% στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου
Η νέα τιμή θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2020
Η Βουλγαρία συμφώνησε να μειώσει κατά 40% την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει βάσει της μακροπρόθεσμης σύμβασης εισαγωγής της με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Boyko Borissov την Τρίτη 3/3/2020.
Η Βουλγαρία, η οποία στηρίζεται στις ρωσικές εισαγωγές για περισσότερο από το 80% των αναγκών σε φυσικό αέριο, είναι η τελευταία από τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συμφώνησαν για μείωση των τιμών μετά τη σύναψη αντιμονοπωλιακής συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom το 2018.
Αλλά ο Borissov υποστήριξε ότι ήταν η μεγαλύτερη.
"Σήμερα το πρωί η Gazprom μας έστειλε την υπογεγραμμένη σύμβαση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών από όλες τις χώρες που επαναδιαπραγματεύθηκαν τις συμβάσεις τους. Έχουμε μείωση κατά 40%, "δήλωσε ο πρωθυπουργός Boyko Borissov στους δημοσιογράφους.
Μετά την συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η Gazprom συμφώνησε να επιτρέψει στους πελάτες της να ζητήσουν χαμηλότερες τιμές, όταν αυτές αποκλίνουν από κριτήρια αναφοράς όπως εκείνα στις αγορές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Η νέα τιμή θα ισχύσει από τον Αύγουστο και θα επιτευχθεί αφού η Gazprom συμφώνησε να συνδέσει ένα σημαντικό μέρος της τιμής με εκείνο των ευρωπαϊκών κόμβων αερίου.
Η Βουλγαρία εισάγει 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία βάσει μακροπρόθεσμης σύμβασης που ισχύει μέχρι το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και δύσκολες και βοήθησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Nikolai Pavlov, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz.

Η μείωση της τιμής συμφωνήθηκε μετά την εισαγωγή από την Σόφια 0,5 δισεκατομμυρίων bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά πέρυσι.
Η Σόφια συμμετέχει την οικοδόμηση ενός αγωγού φυσικού αερίου με τη Ελλάδα, μέσω του οποίου σχεδιάζει να εισάγει κυρίως Αζέρικο αέριο και συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 20% σε νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
Η σημαντική μείωση των τιμών αντανακλούσε επίσης τη βούληση της Βουλγαρίας να επιταχύνει την κατασκευή της επέκτασης το ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkstream μέσω του εδάφους της, ανέφεραν αξιωματούχοι της βιομηχανίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης