Ηλεκτρισμός

Σε πτωτική πορεία η Οριακή Τιμή Συστήματος

Σε πτωτική πορεία η Οριακή Τιμή Συστήματος
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται το τελευταίο διάστημα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου, με σημαντική συμβολή και των ΑΠΕ
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2020 αποτυπώνεται και στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται πτωτικά και τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει ακόμη και στα 40 ευρώ ανά MWh.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή των ΑΠΕ. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παραμένουν εκτός συστήματος προς αποφυγή του υψηλού κόστους του CO2 και λειτουργούν μόνο μια μονάδα του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου και μια της Καρδίας προφανώς για να καλυφθούν οι ανάγκες της τηλεθέρμανσης.

Την ίδια ώρα και παρά την πτώση της τιμής στην εγχώρια αγορά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αυτό οφείλεται στο υψηλό περιθώριο κέρδους που απολαμβάνουν οι εισαγωγείς αφού προμηθεύονται ενέργεια από γειτονικές αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιβαρύνεται από το κόστος του CO2.

Στα 51,8 ευρώ/MWh η μέση ΟΤΣ έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Σε ό,τι αφορά την Οριακή Τιμή του Συστήματος αξίζει να αναφερθεί ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε γύρω λίγο πάνω από τα 40 ευρώ/MWh εκτός της Δευτέρας 24/2 που διαμορφώθηκε στα 52,8 ευρώ/MWh. Την Τρίτη 25/2 διαμορφώθηκε στα 42,3 ευρώ/MWh, την Τετάρτη 26/2 στα 42,8 ευρώ/MWh την Πέμπτη 27/2 στα 44,75 ευρώ/MWh, την Παρασκευή 28/2 στα 44,3 ευρώ/MWh και το Σάββατο 29/2 στα 45,8 ευρώ/MWh.

Η πτώση συνεχίστηκε την Κυριακή 1/3 με την τιμή να διαμορφώνεται στα 42,1 ευρώ/MWh, χθες Καθαρή Δευτέρα 2/3 ήταν στα 42,5 ευρώ/MWh, ενώ για σήμερα πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας η ΟΤΣ έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο 40,2 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ΟΤΣ του μέχρι τα μέσα του μήνα βρισκόταν στα 51,8 ευρώ/MWh, έναντι 58,38 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και σχεδόν 60 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο του 2019.

Μετακινήσεις πελατών μέσης τάσης

Η πτώση των τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια αποτυπώνεται ήδη στα τιμολόγια μέσης τάσης. Οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας προσφέρουν ακόμη και τρίμηνα συμβόλαια μεγάλους καταναλωτές σε σημαντικά μειωμένες τιμές με αποτέλεσμα μετακινήσεις από τη ΔΕΗ που αναμένεται να καταγραφούν στα μερίδια του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιανουάριο το μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση ήταν στο 53,72% με τη Μυτιληναίος να είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρία προμήθειας με μερίδιο στη μέση τάση άνω του 10% και συγκεκριμένα 12,19%. Ακολουθεί η ΄Ηρων με μερίδιο 9,24%, η Elpedison με 6,72%, η NRG με 5,16% και η Volterra 3,78%

Παρά τη μείωση της χονδρικής τιμής στην εγχώρια αγορά οι εισαγωγές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους, τα οποία ήταν προφανώς μεγαλύτερα το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 14% το 2019 καλύπτοντας το 23,48% του φορτίου, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 44%. Ενώ και τον πρώτο μήνα του 2020 οι εισαγωγές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 7% Ιανουάριο παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν μειωμένη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΗΕΠ οι εισαγωγές στις 27/2 ήταν 31.874 MWh, στις 2 Μαρτίου ήταν 40.660 MWh ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 33.286 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης