ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αυτοδίκαιη παύση των αδειών ΑΠΕ - Tα τέλη υποβολής και έκδοσης

ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αυτοδίκαιη παύση των αδειών ΑΠΕ - Tα τέλη υποβολής και έκδοσης
Σε περίπτωση παύσης μίας άδειας, νέα αίτηση για την ίδια θέση θα μπορεί να υποβληθεί από τον μεθεπόμενο κύκλο
Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ωρίμανση μίας νέας «πράσινης» μονάδας, από τη στιγμή που θα εκδοθεί η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την περιβαλλοντική νομοθεσία. Όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης στο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα (3/03) σε διαβούλευση, είναι με την απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος, και την κατάργηση της άδειας παραγωγής, να ευνοηθούν όσοι επενδυτές σχεδιάζουν πραγματικά να εγκαταστήσουν καινούριες μονάδες, και όχι απλώς να συγκεντρώσουν νέες άδειες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο προθεσμίες. Κατ’ αρχάς πως εντός έξι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης θα πρέπει ο επενδυτής να έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ.

Η διορία αυτή διπλασιάζεται για τα έργα σε περιοχές Natura. Επίσης, θα πρέπει εντός 36 μηνών να έχει γίνει αποδεκτή η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για το έργο.

Δυνατότητα παράτασης

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διορίες, τότε η Βεβαίωση για το εν λόγω έργο θα παύει αυτοδίκαια. Μάλιστα, η θέση της υποψήφιας μονάδας θα απελευθερώνεται, ώστε από τον μεθεπόμενο κύκλο υποβολής αιτήσεων, από την ημερομηνία παύσης, να μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση για την ίδια θέση.

Πάντως, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ένας επενδυτής δεν έχει τη δυνατότητα να τηρήσει κάποια από τις δύο διορίες, και δεν θέλει να εκπέσει η Βεβαίωση, θα μπορεί να τις παρατείνει κατά 12 μήνες, κάνοντας σχετική δήλωση στο Μητρώο. Για κάθε μήνα παράτασης, θα πρέπει να καταβάλει ένα τέλος δέσμευσης. Αν δεν καταβάλει το τέλος, ή αν εκπνεύσει η παράταση χωρίς αποτέλεσμα, τότε και πάλι θα παύει αυτοδίκαια η Βεβαίωση.

Κλιμακωτό το τέλος έκδοσης βεβαίωσης

Το νέο αδειοδοτικό καθεστώς «φέρνει» επίσης μείωση του εφάπαξ τέλους υποβολής αίτησης, σε σχέση με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τέλος αναπροσαρμόζεται στα 60 ευρώ/MW, ενώ παράλληλα ορίζεται ως μέγιστο όριο οι 12.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι ήδη γνωστό, το τέλος διακράτησης θα καταργηθεί (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1.1.2020), δίνοντας τη θέση του σε ένα εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο θα καταλήγει στον ΕΛΑΠΕ. Όσον αφορά το ύψος του τέλους, το ΥΠΕΝ έχει ακολουθήσει μία λογική κλιμακωτής χρέωσης.

Έτσι, για το τμήμα του έργου έως 1 MW η χρέωση είναι 3000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 1 έως 10 MW ορίζεται στα 2500 ευρώ/ΜW. Για το τμήμα από 10 έως 50 MW είναι 2000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 50 έως 100 MW αγγίζει τα 1500 ευρώ/ΜW.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης