Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες
Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός, καθώς δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία βρέθηκε θετικό στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς οι αρχές είναι απόλυτα προετοιμασμένες.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, απομονώνονται οικειοθελώς όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές της 38χρονης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπτώματα είναι ήπια, η ασθενής είναι καλά στην υγεία της και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.
Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος.
Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.
Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
Τέλος, το αποτέλεσμα του υπόπτου περιστατικού στο «Αττικόν» είναι αρνητικό. Σας ευχαριστώ».
Στο «Λαϊκό» νοσοκομείο εισήχθη ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα και ελέγχεται το ληφθέν γενετικό υλικό από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα.
Παράλληλα, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων μεταφέρεται ύποπτο κρούσμα από την Κέρκυρα, προκειμένου να εξεταστεί, καθώς φέρεται ως ύποπτος φορέας του κορωνοίού.
Πρόκειται για εντολή του ΕΟΔΥ ενώ η ενημέρωση παρέχεται από το Νοσοκομείο στα Γιάννενα, όπου δηλώνουν πως είναι σε αναμονή για παραλαβή του συγκεκριμένου κρούσματος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, την οποία έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού».
Τζιτζικώστας: Λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
«Μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας», ενώ «θα ακολουθήσει σήμερα στις 17.00 σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια στην Περιφέρεια».
Αρνητικός για κορωνοϊό ο ασθενής που νοσηλεύεται στον Αττικόν
Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Αττικόν».
O ασθενής μεταφέρθηκε χθες (25/2/2020) το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σπίτι του στον Πειραιά, καθώς είχε παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοϊό έπειτα από ταξίδι του στο Μιλάνο.
Σύμφωνα και με το πρωτόκολλο, έγιναν εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και το δείγμα βγήκε αρνητικό.
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό
Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας.
Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού», την ώρα που οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων, αλλά και κατ' οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Παράλληλα, το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο - ελάχιστο - χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».
Πιο αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κρούσμα στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία που είναι και η αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων, θα άρχιζε την ανίχνευση των επαφών του ατόμου.
Όταν οι ύποπτοι εντοπιστούν, μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.
Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα..
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, απομονώνονται οικειοθελώς όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές της 38χρονης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπτώματα είναι ήπια, η ασθενής είναι καλά στην υγεία της και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.
Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος.
Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.
Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
Τέλος, το αποτέλεσμα του υπόπτου περιστατικού στο «Αττικόν» είναι αρνητικό. Σας ευχαριστώ».
Στο «Λαϊκό» νοσοκομείο εισήχθη ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα και ελέγχεται το ληφθέν γενετικό υλικό από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα.
Παράλληλα, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων μεταφέρεται ύποπτο κρούσμα από την Κέρκυρα, προκειμένου να εξεταστεί, καθώς φέρεται ως ύποπτος φορέας του κορωνοίού.
Πρόκειται για εντολή του ΕΟΔΥ ενώ η ενημέρωση παρέχεται από το Νοσοκομείο στα Γιάννενα, όπου δηλώνουν πως είναι σε αναμονή για παραλαβή του συγκεκριμένου κρούσματος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, την οποία έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού».
Τζιτζικώστας: Λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
«Μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας», ενώ «θα ακολουθήσει σήμερα στις 17.00 σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια στην Περιφέρεια».
Αρνητικός για κορωνοϊό ο ασθενής που νοσηλεύεται στον Αττικόν
Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Αττικόν».
O ασθενής μεταφέρθηκε χθες (25/2/2020) το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σπίτι του στον Πειραιά, καθώς είχε παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοϊό έπειτα από ταξίδι του στο Μιλάνο.
Σύμφωνα και με το πρωτόκολλο, έγιναν εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και το δείγμα βγήκε αρνητικό.
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό
Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας.
Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού», την ώρα που οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων, αλλά και κατ' οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Παράλληλα, το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο - ελάχιστο - χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».
Πιο αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κρούσμα στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία που είναι και η αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων, θα άρχιζε την ανίχνευση των επαφών του ατόμου.
Όταν οι ύποπτοι εντοπιστούν, μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.
Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα..
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr