Αναλύσεις

Το ΔΝΤ εγείρει θέμα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος μετά το 2018

Το ΔΝΤ εγείρει θέμα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος μετά το 2018
Επειδή είναι αδύνατο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια το ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μετατίθενται για το μέλλον, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μια νέα διάσταση προσλαμβάνει το ελληνικό θρίλερ, που ονομάζεται κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης του 3ου μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ευθέως βάλλει κατά του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι υποστηρίζει μια αναποτελεσματική λιτότητα και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όμως η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδος, αφού
- στηρίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
- ζητάει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%
- ουσιαστικά στηρίζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Λογικά λοιπόν η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κάθε λόγο να στηρίζει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ήδη τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται κάποιες κινήσεις, που δείχνουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση το ξανασκέφτεται με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ όμως δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο 3ο πρόγραμμα, όχι μόνο γιατί το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και γιατί διαπιστώνει, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, αλλά και γιατί αρχίζει να ανησυχεί για το 2018.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει 17 δισ. ευρώ δάνεια – όσα έχουν απομείνει – στην Ελλάδα με τα προηγούμενα μνημόνια.
Για να χρηματοδοτήσει το 3ο μνημόνιο, χρειάζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος.
Όμως στο ΔΝΤ καταγράφεται και ένας άλλος προβληματισμός.
Σε 15-16 μήνες ολοκληρώνεται το 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι θα συμβεί μετά;
Η Ελλάδα χωρίς την προστασία των μνημονίων μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, μπορεί να επιβιώσει έναντι της διεθνούς κερδοσκοπίας;
Είναι έτοιμη η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία;
Προφανώς και όχι.
Το ΔΝΤ λοιπόν πέραν των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των νέων μέτρων λιτότητας τύπου μέτρα για τα 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, θέλει όλοι οι εμπλεκόμενοι δανειστές να σχεδιάσουν το μέλλον της Ελλάδος μετά το 2018, μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.
Κατά το πιθανότερο σενάριο το μέλλον της Ελλάδος θα περιλαμβάνει ένα 4ο μνημόνιο, ίσως και με ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. μαζί με παράλληλη έξοδο στις αγορές.
Θα υπάρξει ένας συνδυασμός λοιπόν μέτρων και συγκεκριμένα ένα 4ο πιο light μνημόνιο και έξοδος στις αγορές.
Το ΔΝΤ δεν θέτει μόνο θέμα χρέους ή πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ποιο είναι το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2018, οπότε και λήγει το 3ο ελληνικό μνημόνιο.

Τον Απρίλιο του 2017 τα σπουδαία

Τον Απρίλιο του 2017 το ΔΝΤ θα επανεξετάσει το ελληνικό ζήτημα, καθώς θα αξιολογήσει εκ νέου τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη – π.χ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – εάν θα πρέπει να συνταχθεί νέα DSA νέα έκθεση βιωσιμότητας.
Όμως επειδή είναι αδύνατο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια το ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μετατίθενται για το μέλλον είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης