Ενέργεια

Η δέσμευση της Rio Tinto για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050 και επένδυση 1 δισ. δολ σε projects για το κλίμα την επόμενη 5ετία

Η δέσμευση της Rio Tinto για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050 και επένδυση 1 δισ. δολ σε projects για το κλίμα την επόμενη 5ετία
Η Rio συνεργάζεται ήδη με την Apple και την Alcoa για να αναπτύξει αλουμίνιο χωρίς άνθρακα

Την δέσμευσή της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και την επένδυση 1 δις. δολ. την επόμενη πενταετία σε έργα σχετικά με το κλίμα, ανακοίνωσε η Rio Tinto (η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως) , δια μέσω του CEO της, Jean-Sébastien Jacques.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο ισχυρός άνδρας τόνισε ότι η μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου χρειάζεται και απαιτεί ουδέτερο άνθρακα.
«Όπως και η υπόλοιπη κοινωνία, έτσι και εμείς επιθυμούμε το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Έχουμε μια σαφή πορεία για τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά μετά ​​από το 2030 πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά. Αλλά δύο πράγματα θα είναι απολύτως απαραίτητα. Το ένα είναι τεχνολογία, το άλλο η εταιρική σχέση» διευκρίνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Rio συνεργάζεται ήδη με την Apple και την Alcoa για να αναπτύξει αλουμίνιο χωρίς άνθρακα.Μέχρι το 2030 στοχεύει στη μείωση της έντασης των εκπομπών κατά 30% από τις δραστηριότητές της και μια επιπλέον μείωση κατά 15% στις απόλυτες εκπομπές.
Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Rio δεν παράγει ορυκτά καύσιμα και δεν πωλεί άνθρακα. Ωστόσο, οι εκπομπές του Scope 3, οι οποίες περιλαμβάνουν εκείνες που παράγονται από τους πελάτες του, είναι πολύ υψηλές.
Την περασμένη εβδομάδα, η Glencore, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, δήλωσε ότι οι εκπομπές της κατηγορίας 3 θα μειωθούν κατά 30% τα επόμενα 15 χρόνια.

Δύσκολες απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά τον ευρύτερο διάλογο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Jacques δήλωσε ότι η πρόκληση για τον κόσμο και τη βιομηχανία φυσικών πόρων ήταν να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη φτώχεια και δημιουργώντας πλούτο.
«Πρέπει να έχουμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, διότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν είστε μέτοχος είστε πρόθυμοι να δεχτείτε χαμηλότερες αποδόσεις ή χαμηλότερη ανάπτυξη, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε πιο βιώσιμες λύσεις; Ως κυβέρνηση επιθυμείτε να περιορίσετε την ανάπτυξη ή την απασχόληση σας βραχυπρόθεσμα για να χρηματοδοτήσετε τη δράση για το κλίμα;» τόνισε ο Jean-Sébastien Jacques, θέτοντας αρκετά και ποικίλα ερωτήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης