Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό με 2.705 νεκρούς, σε καραντίνα η Ιταλία με 11 θύματα

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό με 2.705 νεκρούς, σε καραντίνα η Ιταλία με 11 θύματα
Να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας προειδοποιεί ο ΠΟΥ - Έκτακτη σύσκεψη στην Ιταλία του πρωθυπουργού Conte με τους περιφερειάρχες
Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές που καταρρέουν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο ισχυρό θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να συνιστά ψυχραιμία.
Ι
διαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας.... ωστόσο δηλώνει ότι ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.704 ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση από την πολιτική προστασία της χώρας, άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο νεκρών στους 11.
Και οι τρεις περιπτώσεις, αφορούν σε ηλικωμένους στην περιοχή της Λομβαρδίας, 83, 84 και 91 ετών.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν και νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 322, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε, σχολεία, πανεπιστήμια και μνημεία παραμένουν κλειστά ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη 25/2 θα στείλει στην Ιταλία κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποτιμήσει την κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως οι ιταλικές αρχές ακόμα αδυνατούν να βρουν τον πρώτο ασθενή, από τον οποίο άρχισε η επιδημία ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός έλαβε διαστάσεις στην Ιταλία εν μέρει επειδή ένα νοσοκομείο δεν ακολούθησε πλήρως το πρωτόκολλο.
Υπό τα δεδομένα, αυτά η Ελλάδα ανέστειλε τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία ενώ λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας στα λιμάνια και ενημερώνει διαρκώς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.  

Συναγερμός για κορωνοϊό και στην Ελλάδα-

Αρνητικό στον κορωνοϊό αποδείχθηκε το δείγμα του ναυτικού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.
Ταυτόχρονα, ένας άνδρας μεταφέρθηκε από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς νοσοκομείο Αττικό με ύποπτα συμπτώματα του ιού.

Έκδοση ΠΝΠ για κορωνοϊό - Πέτσας: Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός


Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα.
«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Πέτσας και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο.
«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Τα μέτρα πρόληψης

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Ειδικότερα, έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όσον αφορά την ΠΝΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε το κύριο βάρος να δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με το πέρας της οποίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Λήξη συναγερμού στην Πάτρα - Αρνητικός στον κορωνοϊό ο 40χρονος ασθενής

Εν τω μεταξύ, έληξε ο συναγερμός στην Πάτρα, καθώς ο 40χρονος ασθενής που έχει τεθεί σε καραντίνα, βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου ασθενή, ο οποίος νοσηλευόταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθείται ελήφθη δείγμα το οποίο και απεστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ που είναι το εθνικό κέντρο αναφοράς και ελέγχου.

Σοκάρει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard Marc Lipsitch

Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή επιδημιολογίας του Harvard Marc Lipsitch ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός θα μολύνει το 40% με 70% του πλανήτη.
Ο κορωναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή δεν έχει καθόλου συμπτώματα, πολλοί δεν εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της επιδημιολογίας του Harvard Marc Lipsitch, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιδημία θα πάρε i παγκόσμιες διαστάσεις.
Ο Lipsitch προβλέπει ότι έως τα μέσα του 2021 περίπου 40% έως 70% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα μολυνθούν από τον ιό που προκαλεί το COVID-19.
Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αρρωστήσουν σοβαρά ενώ «πολλοί θα έχουν ήπια νόσο ή μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί».

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 80.248.
- Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 77.660 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 977 κρούσματα και 10 νεκρoύς.
- Στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 283 ενώ μετά τη βόρεια Ιταλία, κρούσματα κατεγράφησαν στην Φλωρεντία αλλά και στο Παλέρμο της Σικελίας.
- Οι νεκροί στην Ιταλία έχουν φθάσει τους 7 και η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 16 - άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 50 οι νεκροί - και τα κρούσματα 61 ή 350.
- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 160.
- Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Κροατία και Αυστρία

- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Η περιοχή Hubei της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο αναφέρει καθημερινά αύξηση κρουσμάτων.
- Ωστόσο, τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας βαίνουν μειούμενα.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερα νέα κρούσματα, συνολικά ανέρχονται σε 13.
- Η Τουρκία καθήλωσε στην Άγκυρα αεροπλάνο με 132 επιβάτες από το Ιράν που είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη - Γίνεται λόγος 17 ύποπτα περιστατικά.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, οκτώ κρούσματα στο Κουβέιτ, κρούσμα σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
- Συνολικά οι νεκροί 2.704 κατά βάση στην Κίνα αλλά η πανδημία εξελίσσεται....  

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe


Conte (πρωθυπουργός Ιταλίας): Ο κορωνοϊός ξέφυγε γιατί ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το πρωτόκολλο - Κρούσματα στην κεντρική και νότια Ιταλία

Τη θέση ότι το κορωνοϊός εξαπλώθηκε στην Ιταλία επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος συγκάλεσε για σήμερα Τρίτη 25/2 έκτακτη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας.
Ο Conte υποστήριξε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα και άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας At. Fontana, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Conte συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό των διαστάσεων που λαμβάνει η επιδημία είναι ότι αυτή εξαπλώνεται από τη βόρεια στην κεντρική και νότια Ιταλία, όπου διαγνώστηκαν δύο κρούσματα του ιού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν επιχειρηματία που ταξίδεψε στην Κίνα και διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία και για μια τουρίστρια από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης βρέθηκε θετική στον ιό και εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας.
Όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της τέθηκε σε καραντίνα.
Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 283, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας.
ITALY-CHINA-HEALTH-VIRUS-TOWNS
Επιδημία κορωνοϊού: Στους 2.704 οι νεκροί, πάνω από 80.000 τα κρούσματα


Στους 2.704 ανέρχονται οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ ξεπέρασαν τα 80.000 τα κρούσματα.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν χθες Δευτέρα 24/2 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης — ανήλθαν σε 68 εκεί — ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.
Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56.
Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 ανέρχεται σε 2.663 — εξ αυτών, οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.
Συνολικά πάντως τα κρούσματα ανέρχονται σε 80.248.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/TEASE_0.png?itok=8e69f2K8
ΗΠΑ: Κονδύλι 2,5 δις δολαρίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ζητά ο Trump από το Κογκρέσο

Το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού ζητά από το Κογκρέσο η κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump.
Από το ποσό αυτό, το 1 δισεκ. και πλέον θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη εμβολίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
«Η κυβέρνηση διαβιβάζει στο Κογκρέσο επιπρόσθετο σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, την αύξηση των ενεργειών προετοιμασίας και αντίδρασης (στον COVID-19) και την προμήθεια απολύτως αναγκαίου εξοπλισμού και εφοδίων» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.

Ιαπωνία: Πολύ πρόωρη η συζήτηση για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο λόγω κορωνοϊού

Τη θέση ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 24 Ιουλίου, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας K. Kato.
Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τίθεται το ερώτημα από διάφορες πλευρές για το εάν και κατά πόσον οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να διεξαχθούν αλλού ή να ακυρωθούν.
Ένας από τους υποψήφιους για το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου διαβεβαίωσε ότι η πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει εάν απαιτηθεί.
 
Ένας ακόμα θάνατος στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess – Στους 4 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού

Ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό.
Όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών.
Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν.
Ο αριθμός των ασθενών εξάλλου αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Shinzo Abe να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα.

Ν. Κορέα: Στους 10 οι νεκροί

Στους 10 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Νότια Κορέα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 977.
Η Νότια Κορέα αποτελεί τη δεύτερη μετά την Κίνα χώρα με τα περισσότερα κρούσματα.
Σημειώνεται πως μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (Korea Centres for Disease Control and Prevention, KCDC) έκαναν λόγο για 893 κρούσματα.
Πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε ένα μαζικό έλεγχο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν μέλη της χριστιανικής αίρεσης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Αφγανιστάν - Στους 15 οι νεκροί στο Ιράν

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Αφγανιστάν.
Κουβέιτ και Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα 24/2 τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 61 κρούσματα εκ των οποίων 15 θανατηφόρα.
Το Κουβέιτ εντόπισε τον κορωνοϊό σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».
Παράλληλα και το Αφγανιστάν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες.
Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού.
Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγράψει 13 κρούσματα ενώ δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο Ομάν.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-23%20%281%29.png?itok=xGyPpOQq
Κομισιόν: Δεν εξετάζουμε ακόμα αναστολή ταξιδιών εντός της Schengen – Εκπονούμε έκτακτα σχέδια

Τη θέση ότι η ΕΕ δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Schengen διατυπώνει η Κομισιόν με αφορμή τη ραγδαία έξαρση του κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι και 229 κρούσματα.
«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Schengen, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 23/2 η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.
«Οι περιορισμοί στα ταξίδια στην περιοχή Schengen θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.
Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο» υποστήριξε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης