Ενέργεια

Ξεκίνησε η όδευση EuroAfrica από την Αίγυπτο - Εμπόδια από την Τουρκία με την έκδοση παράτυπης Navtex

Ξεκίνησε η όδευση EuroAfrica από την Αίγυπτο - Εμπόδια από την Τουρκία με την έκδοση παράτυπης Navtex
Εντύπωση προκαλεί η νέα τουρκική παράτυπη Navtex

Εμπόδια και στις βυθομετρήσεις για χάραξη της όδευσης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα ενώνει την Αίγυπτο με την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα, προσπαθεί να βάλει η Τουρκία. Με παράτυπη Navtex που εξέδωσε, σε σχέση με Navtex της Κύπρου για τις έρευνες όδευσης του καλωδίου, διατείνεται ότι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε τμήμα της περιοχής που δέσμευσε για έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, οι ναυτιλλόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex με την οποία ενημερώνει ότι σε μια μεγάλη περιοχή, που εμπίπτει στα όρια ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς έρευνας - διάσωσης και Navtex, θα πραγματοποιήσει από αύριο 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Μαρτίου γεωλογικές έρευνες το ερευνητικό πλοίο «Odin Finder». 

Πρόκειται για το ειδικό ερευνητικό πλοίο που ενεργεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιπτώσεις για τις υποθαλάσσιες έρευνες, που γίνονται τόσο για το ηλεκτρικό καλώδιο Euroasia Interconnector όσο και για το Euroafrica Interconnector που επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. 

To Odin Finder, ξεκίνησε τις συγκεκριμένες εργασίες από την Κυριακή, που αναχώρησε από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας – να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ενημέρωση προς ναυτιλλομένους έχει γίνει και από πλευράς Αιγύπτου στην περιοχή ευθύνης της.

Εντύπωση προκαλεί η νέα τουρκική παράτυπη Navtex, που αποπειράται να «καθορίσει» όρια δικής της ευθύνης νότια της Κύπρου και όπως αναφέρεται σε αυτή, «το βόρειο τμήμα του τομέα έρευνας που δέσμευσε η Λάρνακα (δεν αναφέρεται σε Κυπριακή Δημοκρατία) με την Navtex MA56-82/20 εμπίπτει σε θαλάσσια περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας». Οι έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, συνεχίζει, «πρέπει να είναι συντονισμένες με τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από τον φορέα υλοποίησης του Euroafrica Interconnector να ζητήσει άδεια από την Τουρκία, για τμήμα της θάλασσας νότια της Κύπρου (επικαλύπτει περιοχές των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ), για τις έρευνες όδευσης του ηλεκτρικού καλωδίου από την Αίγυπτο προς την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για νέο τουρκικό τερτίπι, αφού ο φορέας έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά υποθαλάσσιων ερευνών βυθομέτρησης και όδευσης τόσο του καλωδίου Euroasia Interconnector από το Ισραήλ προς την Κύπρο και από Κύπρο προς Κρήτη, όσο και του Euroafica Interconnector σε αντίστοιχες περιοχές. 

χάρτης NAVTEX Τουρκίας

Στον χάρτη, με αρ. 1 η περιοχή που δέσμευσε για τις έρευνες του Odin Finder η Κυπριακή Δημοκρατία και με αρ. 2 η περιοχή που η Τουρκία διατείνεται μέσω της παράνομης Navtex ότι είναι δικής της «δικαιοδοσίας». Με αρ. 3 η περιοχή που «δέσμευσε» παράτυπα η Τουρκία για παράνομα σεισμογραφικά με το Barbaros για αυτό το διάστημα και με αρ. 4 το σημείο όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης