Αναλύσεις

Goldman: RWE, Enel, EDP, Iberdrola και ενεργειακές κοινής ωφελείας στο επίκεντρο - Η ευκαιρία για την ΔΕΗ

Goldman: RWE, Enel, EDP, Iberdrola και ενεργειακές κοινής ωφελείας στο επίκεντρο - Η ευκαιρία για την ΔΕΗ
Επενδύσεις των 3,5 τρις ευρώ μπορούν να κατευθυνθούν στις ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσαν μια φρενίτιδα αγορών το περασμένο έτος παρόμοια με τους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες των Η.Π.Α. μετά το “green deal”.
Σύμφωνα με το Reuters o στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν μέχρι το 2050 και οι προσδοκίες για μια συσσωρευμένη έκρηξη των δαπανών στήριξαν τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας μακράν τη μεγαλύτερη άνοδο κερδών στην χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης φέτος.
Ο δείκτης πανευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας έχει κερδίσει πάνω από 20% από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη φιλόδοξη πράσινη συμφωνία το Δεκέμβριο.

Το σχέδιο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να απελευθερώσει 7 τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτών.
Η Goldman αναμένει μια εποχή "πρωτοφανούς" ανάπτυξης και ρυθμιστικής σταθερότητας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βλέπει μια διαρκή ανατίμηση για τις επιχειρήσεις που έχει ονομάσει "Κλιματικούς Πρωταθλητές" τις Orsted, RWE, EDP, Enel, EDPR και Iberdrola.

Στήριξη προσφέρει και η αυξανόμενη επιρροή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στις επενδυτικές αποφάσεις.
Τα στοιχεία της Barclays στα τέλη του προηγούμενου μήνα, Ιανουαρίου 2020, έδειξαν ότι το 31% των παγκόσμιων κεφαλαίων κατευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, το υψηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια.

Τούτου δοθέντος η ΔΕΗ εφόσον κλιμακώσει αποτελεσματικά την στρατηγική της για την στροφή στην πράσινη ενέργεια και στις ΑΠΕ έχει μεγάλη ευκαιρία σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, ομολογιακές εκδόσεις, αύξηση κεφαλαιοποίησης.

"Η ESG εντείνει το ρυθμό με τον οποίο τα κεφάλαια μετακινούνται στους τομείς" νικητές ", συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας", δήλωσε ο Antonio Amendola, διευθυντής του AcomeA στο Μιλάνο. Τα κεφάλαια της AcomeA έχουν έκθεση σε χρηματιστήρια, αν και δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία.

Στην έρευνα των επενδυτών για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε μια εποχή που η επιδημία του κοροναϊού απειλεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στην παγκόσμια οικονομία, αυτές οι επιχειρήσεις που είναι λιγότερο συνδεδεμένες με τον οικονομικό κύκλο, τείνουν να επωφελούνται επίσης από τη συνεχιζόμενη πτώση του κόστους δανεισμού.

Οι ενεργειακές μετοχές ενδέχεται να μην έχουν την αίγλη των FAANG - Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet ιδιοκτήτη της Google - αλλά κοιτάζοντας πίσω για μια περίοδο ενός έτους, αυτή η ομάδα των "βαρετών" γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε εύκολα τους αντίστοιχους τεχνολογικούς ομολόγους της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης