Επικαιρότητα

Το σχέδιο της κυβέρνησης με τα ANFAs - SMPs: Μειώσεις φόρων, προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών για τις εταιρίες που επενδύουν

tags :
Το σχέδιο της κυβέρνησης με τα ANFAs - SMPs: Μειώσεις φόρων, προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών για τις εταιρίες που επενδύουν
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 70% από το 100% που είναι σήμερα
Σε φορολογικές ελαφρύνσεις φιλικές προς την ανάπτυξη φιλοδοξεί να μετατρέψει η κυβέρνηση μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), εφόσον οι εταίροι ανάψουν το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων που φθάνουν συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 70% από το 100% που είναι σήμερα, όπως επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπό εξέταση βρίσκεται μία μικρή μείωση κατά 1% του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Η ελληνική πρόταση που βρίσκεται μέσα στο φάκελο με τα επενδυτικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που κρατάει στα χέρια του ο νέος πρόεδρος του Euroworking Group (EWG) Τόμας Σαρανχέιμο, προβλέπει νέα υποχώρηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 23% από 24% που επιβάλλεται σήμερα.
Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο τελεί υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στον προϋπολογισμό ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του.       
Οι διαπραγματεύσεις τόσο για το συγκεκριμένο μέτρο όσο και για τα υπόλοιπα έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συνεχιστούν τον Μάιο σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και θα κορυφωθούν στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
Οι αποφάσεις όμως θα έχουν «κλειδώσει» πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα στο EWG της 7ης Μαΐου που θεωρείται κομβικό για την Ελλάδα αφού θα ασχοληθεί με τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης των θεσμών για την ελληνική οικονομία.
Μεσολαβεί ένα ακόμη EWG πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης τον Ιούνιο. Πρόκειται για την συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου κατά την διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με την αλλαγή χρήσης των  ANFAs και των SMPs που έχει ζητήσει η Ελλάδα.        

Αναλυτικότερα, όμως το κυβερνητικό σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης προβλέπει:      

1. Από τα κεφάλια των SMPs και ΑNFAs, τα μισά να διοχετευτούν για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και τα υπόλοιπα για δημόσιες δαπάνες.
Στον ιδιωτικό τομέα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου του 2020 στο 70% από 100% σήμερα.
Η ελάφρυνση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις αλλά αυτές που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις δηλαδή, θα επανεπενδύσουν το ποσό ή τμήμα αυτού που θα γλιτώσουν.


2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές  κυβέρνηση σχεδιάζει, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εφόσον εξασφαλισθεί δημοσιονομικό χώρος, στη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,9 μονάδες που είχε αποφασισθεί αρχικά).
Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, ενώ για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.


3. Νέα μικρή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23%.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης