Ηλεκτρισμός

ΕΧΕ: Στην Επ. Κεφαλαιαγοράς το πλαίσιο για τους market maker της προθεσμιακής αγοράς

ΕΧΕ: Στην Επ. Κεφαλαιαγοράς το πλαίσιο για τους market maker της προθεσμιακής αγοράς
Σύμφωνα με πηγές της Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πλαίσιο περιλαμβάνει κίνητρα καθώς και μεταβατικές διατάξεις έως την έναρξη του Target Model
Ένα ακόμη βήμα δρομολογείται για την «πρεμιέρα» της προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχει ήδη σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η Βασιλική Λαζαράκου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) προς έγκριση η εισήγηση για το πλαίσιο λειτουργίας των market maker της προθεσμιακής αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαίσιο περιλαμβάνει τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε οι εταιρείες προμήθειας να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Παράλληλα, σε αυτό έχουν ενταχθεί μεταβατικές διατάξεις έως την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για να προστεθούν τότε και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας με φυσική παράδοση, στα προϊόντα χωρίς φυσικής παράδοση που θα συναλλάσσονται έως τότε στην αγορά.

Περιορισμένη ρευστότητα αρχικά

Ρόλο ως market maker αναμένεται να αναλάβει η ΔΕΗ, η οποία επειδή επί του παρόντος τουλάχιστον δεν διαθέτει έμπειρα στελέχη στο trading χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως αυτά που θα διαπραγματεύονται στην προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε πρώτη φάση θα συνάψει συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα αναλάβει το trading. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα θελήσουν να εμπλακούν, με δεδομένα τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΧΕ.

Πάντως, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, η προθεσμιακή αγορά δεν αναμένεται να έχει μεγάλη ρευστότητα καθώς οι εγχώριοι παίκτες στην πλειονότητα τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση. Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς θεωρείται η σταδιακή εξάντληση των ποσοτήτων ενέργειας, που έχουν προμηθευτεί οι παίκτες της αγοράς μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης