Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στην παροχή λύσεων net-metering επεκτείνονται οι καθετοποιημένοι πάροχοι ρεύματος

Στην παροχή λύσεων net-metering επεκτείνονται οι καθετοποιημένοι πάροχοι ρεύματος
Πρόσκομμα το υφιστάμενο πλαίσιο του κώδικα προμήθειας, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή ημερίδα του ΣΕΦ – Σύντομα η υπηρεσία «Ήρων EcoRoof» από την Ήρων
Το ισχύον πλαίσιο του κώδικα προμήθειας περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας να προωθήσουν την εφαρμογή του net-metering από τους πελάτες τους, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ήρων, της Protergia και της Elpedison, στη σχετική ενότητα της ημερίδας του ΣΕΦ.
Πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών και οι τρεις καθετοποιημένοι «παίκτες» έχουν καταστρώσει ανάλογες υπηρεσίες, ή «τρέχουν» αντίστοιχα προγράμματα έστω και σε πιλοτική μορφή.

Έτσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Δανιόλο από την Ήρων, η εταιρεία θα λανσάρει σε δύο περίπου μήνες την υπηρεσία «Ήρων EcoRoof», στο πλαίσιο της οποίας θα αναλαμβάνει τη μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Ο καταναλωτής θα μπορεί να αποκτήσει τον εξοπλισμό μέσω 100% δανειοδότησης, από την Τράπεζα Πειραιώς που θα συνεργαστεί με την Ήρων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Διανόλος, μέσα σε 7-8 χρόνια αναμένεται να έχει αποπληρωθεί πλήρως το δάνειο, ώστε στη συνέχεια ο ιδιώτης να αξιοποιεί πλήρως την παραγόμενη ενέργεια προς ίδιον οικονομικό όφελος.
Μάλιστα, η Ήρων θα αναλαμβάνει για λογαριασμό του πελάτη τη διεκπεραίωση της σύναψης του δανείου, όπως επίσης και μέρος του ρίσκου, καταβάλλοντας εκείνη τη σχετική εγγύηση.

Online εργαλείο για τον αυτόματο υπολογισμό του κόστους

Στο πλαίσιο της υπηρεσίας, η εταιρεία θα λανσάρει επίσης ένα online εργαλείο, με το οποίο οποιοσδήποτε καταναλωτής θα μπορεί να σχεδιάσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του. Έτσι, το εργαλείο θα υπολογίζει αυτόματα το ύψος της χρέωσης της υπηρεσίας, ώστε αν ο ενδιαφερόμενος τη βρει συμφέρουσα, να καλέσει έναν αντιπρόσωπο της εταιρείας, για να κάνει επιτόπου μετρήσεις και να του δώσει ακριβή προσφορά.

Λύσεις net-metering προσφέρει ήδη η Mytilineos σε βιομηχανικούς πελάτες, μέσω του Τομέα Έργων EPC- ΜΕΤΚΑ. Για παράδειγμα, η εταιρεία έθεσε με επιτυχία σε λειτουργία τον περασμένο Δεκέμβριο ένα σύστημα δύο Φ/Β σταθμών συνολικής ισχύος 1 ΜWp στο εργοστάσιο Θηβών της Δ. Κορωνάκης, χάρις στο οποίο καλύπτεται το 20% της ενέργειας του εργοστασίου με μηδενικούς ρύπους.

Μάλιστα, ο χρόνος κατασκευής ήταν μόλις 40 ημέρες μέχρι την τελική σύνδεση με το δίκτυο, ενώ ήδη δρομολογείται ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος μέσα στους επόμενους μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ανάλογα το ποσοστο κάλυψης της κατανάλωσης ρεύματος από ανανεώσιμες πηγες.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Λιαρμακόπουλο από την Protergia, παράλληλα βρίσκεται στα σκαριά μία ανάλογη υπηρεσία για τους οικιακούς καταναλωτές, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται το σκέλος της χρηματοδότησης του εξοπλισμού.
Από την άλλη πλευρά, ο Στάθης Βωβός από την Elpedison σημείωσε πως η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει πιλοτικά ανάλογες λύσεις σε περίπου 100 επιχειρηματικούς πελάτες της

Μάλιστα, η εταιρεία αναλαμβάνει η ίδια και τη χρηματοδότηση του φωτοβολταϊκού, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 1 MW. Έτσι, με δεδομένο το υψηλό κόστος της επένδυσης, προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μόνο σε εταιρείες με αποδεδειγμένη οικονομική φερεγγυότητα.

Απαραίτητη η επέκταση ισχύος των συμβολαίων

Πάντως, οι εκπρόσωποι και των τριών εταιρειών σημείωσαν ότι ο κώδικας προμήθειας περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητές τους να προωθήσουν τέτοιες λύσεις στο πελατολόγίο τους. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βωβό, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως πρακτικά δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες την αγορά και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν την αντίστοιχη μηνιαία χρέωση αποπληρωμής, στον λογαριασμό ηλεκτρικής κατανάλωσης του πελάτη.

Αν δινόταν αυτή η δυνατότητα, όπως εξήγησε ο Σπύρος Λιαμαρκόπουλος από την Protergia, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρίσκο της σχετικής επένδυσης, έχοντας ως ασφαλιστική δικλείδα (όπως και στην περίπτωση της προμήθειας ρεύματος) τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Δανιόλο, σημαντικός περιορισμός αποτελεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις προμήθειας δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τη διετία. Επομένως, ακόμη κι αν μπορούσε να μπει σε ενιαίο «πακέτο» η χρέωση για το net metering με αυτήν για την κατανάλωση ενέργειας, αν δεν μπορεί να συναφθεί ένα συμβόλαιο διάρκειας όσο και ο χρόνος αποπληρωμής του φωτοβολταϊκού (με μία συνακόλουθη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης), τότε ο προμηθευτής δεν έχει καμία εγγύηση για την εξόφληση της χρηματοδότησής του.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης