Η GFG Alliance θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ για την χαλυβουργία για μείωση εκπομπών CO2 κατά 60%

tags :
Η GFG Alliance θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ για την χαλυβουργία για μείωση εκπομπών CO2 κατά 60%
Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί σε επενδύσεις στη Ρουμανία και την Τσεχία
Η GFG Alliance θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως στη Ρουμανία και την Τσεχία, για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών χαλυβουργικών εργοστασίων με βαρύτητα στις εκπομπές και την τόνωση της παραγωγής, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη 19/2/2020.
Η επένδυση είναι ένα άλμα εμπιστοσύνης σε έναν τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς και πτώσης της ζήτησης, που αναμένεται να επιδεινωθεί από τον αντίκτυπο του κοροναϊού.
Αλλά είναι επίσης υπό την πίεση των επενδυτών που ανησυχούν για την αλλαγή του κλίματος όταν ο χάλυβας είναι υπεύθυνος για περίπου το 7% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μέρος των κεφαλαίων από τον μεγιστάνα των commodities Sangeev Gupta GFG θα πάνε για την εγκατάσταση ηλεκτρικών κλιβάνων, που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 60%.
Η GFG θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις επιχειρήσεις της στη Galati στη Ρουμανία και 750 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο της στην Ostrava της Τσεχίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα πιο ευέλικτα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία μπορούν να απαιτήσουν λιγότερο από το μισό εργατικό δυναμικό, δεν θα αντικαταστήσουν τους καυστήρες με άνθρακα, επομένως δεν απειλούνται θέσεις εργασίας, δήλωσε στο Reuters ο Neil Barrell, επικεφαλής της GFG.
"Βραχυπρόθεσμα ... τα δύο εργοστάσια θα λειτουργούν παράλληλα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε καμία συζήτηση για θέματα εργασίας", δήλωσε ο Barrell.
Σημείωσε ότι η επένδυση στο Galati θα αυξήσει την παραγωγή σε 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ για την Ostrava, η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να υπερβεί το 50%.
Η GFG δεν έδωσε στοιχεία για την τρέχουσα παραγωγή, αλλά δήλωσε ότι το Galati έχει δυναμικότητα 3,6 εκατομμυρίων τόνων και η Ostrava 3 εκατομμύρια. Πηγή της βιομηχανίας, , δήλωσε στο Reuters ότι και τα δύο εργοστάσια λειτουργούσαν κάτω από την παραγωγική ικανότητα.
Ενώ η επένδυση στην αύξηση της παραγωγής σε έναν τομέα που επιβαρύνεται με πλεονάσματα μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να εξοφληθεί οικονομικά, η αναθεώρηση των μεθόδων παραγωγής με υψηλή ρύπανση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη του μελλοντικού κόστους που σχετίζεται με τις εκπομπές.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας ηλεκτρικών κλιβάνων τόξου είναι ότι μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί για να ανταποκριθεί στις συνθήκες της αγοράς.

Πρόσθετες επενδύσεις

Ο Gupta, ο οποίος είναι επικεφαλής της GFG Alliance, έχει χαλυβουργικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και έκανε επανειλημμένες προσφορές για να αγοράσει την British Steel, η οποία αποκτάται από τον κινεζικό όμιλο Jingye.
Ερωτηθείς αν η GFG θα εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για το εάν η συμφωνία Jingye καταρρεύσει, ο Barrell είπε ότι η ομάδα παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά.
Η GFG εξελίχθηκε ταχέως ως έμπορος μετάλλων, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά εγκαταστάσεων παραγωγής συχνά προβληματικών μεταλλικών κατασκευών σε όλο τον κόσμο.
Απόκτησε περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία, την Τσεχία την Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Βόρεια Μακεδονία, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αγορά της Ilva από την ArcelorMittal υπό την προϋπόθεση ότι θα πωλήσει κάποια από τα έργα της.
Η GFG τόνισε ότι τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα διανεμηθούν στις άλλες ευρωπαϊκές δραστηριότητές της.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αγόρασε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο χάλυβα στην Ινδία για $ 60 εκατομμύρια στην πρώτη επένδυση στην πατρίδα του Gupta.
Ερωτηθείς για το αν έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες εξαγορές, ο Barrell δήλωσε: "Ο Sanjeev είναι φιλόδοξος να δει την ομάδα να μεγαλώνει".
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης