Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Οι 6 καταλύτες που θα ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες το 2020

Morgan Stanley: Οι 6 καταλύτες που θα ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες το 2020
"Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από τις εκποιήσεις NPEs", αναφέρει η Morgan Stanley
Τους 6 καταλύτες που θα οδηγήσουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές το 2020 σκιαγραφεί η Morgan Stanley, η οποία μάλιστα τονίζει ότι οι υποκείμενοι στόχοι στους δείκτες RoE (return on equity) των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν το 10% την επόμενη διετία.
Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υποκείμενους στόχους RoE που ξεπερνούν το 10% στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με το σχέδιο "Ηρακλής" σε εξέλιξη διαθέτουν τα άλλα δύο κριτήρια.
Το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade για το 2020, αναφέρει.

Καταλύτες

- Ο Ηρακλής - ο κρατικός εγγυητικός μηχανισμός για την τιτλοποίηση και την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - είναι σε λειτουργία, καθώς εγκρίθηκε από την DG Comp τον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2019.
Στην Ιταλία, ένα παρόμοιο σύστημα (GACS) εισήχθη το 2016, το οποίο μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 324 δισ. σε 165 δισ.
- Ορατότητα στην οργανική μείωση των NPE.
Τα σχέδια NPE βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις.
Η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια αύξηση του μέσου όρου των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% μέχρι το 9μηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.
- Η αγορά υποτιμά την κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει μεσοπρόθεσμο στόχο 4% του ΑΕΠ.
Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο 2,5%) και πιο κοντά στο μέλλον.
Παράλληλα, 30+ νέα νομοσχέδια έχουν περάσει ήδη από το κοινοβούλιο τους τελευταίους πέντε μήνες, με τα κυριότερα να είναι αυτά της φορολογικής μεταρρύθμισης (22% μέση μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά το ήμισυ και συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24%) και την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.
- Ένα ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα θεσπιστεί στο κοινοβούλιο έως τον Απρίλιο του 2020.
Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών.
Αυτό θα επιταχύνει την οργανική μείωση των NPE μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης και την ανόργανη μέσω υψηλότερων τιμών ανάκτησης.
- Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού διακράτησης ομολόγων από τις τράπεζες.
Όλοι οι οργανισμοί αξιολόγησης (εκτός από την Moody's) βρίσκονται σε τροχιά αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Ο S&P και ο DBRS αναμένεται να επανεξετάσουν την ελληνική αξιολόγηση στις 24 Απριλίου.
Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται με BB, αλλά διαπραγματεύονται ήδη σε επίπεδα επενδυτικού βαθμού.
Επίσης, η Lagarde της ΕΚΤ εμφανίστηκε "βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα" για το QE.
- Τα σχέδια κεφαλαίου είναι πολύ συντηρητικά.
Η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού πυλώνα 2 ή άλλων ρυθμιστικών απαιτήσεων.
Ωστόσο, οι πιθανότητες τα LME να διαπραγματεύονται είναι υψηλές.
"Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να διαπιστώσει τη βελτίωση στην υποκείμενη τροχιά ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από τις εκποιήσεις NPL", αναφέρει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης