Θετική η ΡΑΕ για απευθείας μετάβαση στο νέο αδειοδοτικό καθεστώς – Προς κατάργηση ο κύκλος Μαρτίου

tags :
Θετική η ΡΑΕ για απευθείας μετάβαση στο νέο αδειοδοτικό καθεστώς – Προς κατάργηση ο κύκλος Μαρτίου
Σύμφωνα με πηγές της Αρχής, η κατάργηση δεν θα ανακόψει τη δυναμική του κλάδου, με δεδομένο ότι μόνο στον τελευταίο κύκλο υποβλήθηκαν αιτήσεις άνω των 15 GW
Θετικά διάκειται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην πλήρη κατάργηση του κύκλου του Μαρτίου, για την υποβολή αιτήσεων για νέες αιτήσεις παραγωγής. Σύμφωνα με πηγές της Αρχής, ακόμη δεν έχει σταλεί η σχετική γνωμοδότηση στο υπουργείο Ενέργειας, κάτι που ωστόσο θα γίνει εντός των επόμενων 24ωρων.

Όπως έγραψε χθες το WorldEnergyNews, η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ ζητήθηκε από το ΥΠΕΝ, καθώς το υπουργείο εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσει τον κύκλο του Μαρτίου. Μάλιστα, το γεγονός ότι έχει σύμφωνη γνώμη η Αρχή αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να παρακαμφθεί ο συγκεκριμένος κύκλος αδειοδότησης.

Αιτήσεις άνω των 28 GW εντός 2019

Με βάση τους κύκλους της ΡΑΕ, ο «καταιγισμός» αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για άδειες παραγωγής νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων αίρει τις όποιες ανησυχίες για τυχόν ανακοπή του «κύματος» επενδύσεων στις ΑΠΕ. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, μόνο στον προηγούμενο κύκλο του Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν αιτήσεις συνολικής ισχύος άνω των 15 GW.

Έτσι, εντός του περασμένου έτους κατατέθηκαν συνολικά αιτήματα για καινούριους σταθμούς συνολικής ισχύος άνω των 28 GW. Ένα χαρτοφυλάκιο που είναι κάτι παραπάνω από αρκετό, ώστε να μην επηρεαστεί η δυναμική του κλάδου, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ο κύκλος του Μαρτίου.

Παράλληλα, όπως προσθέτουν, ήδη ξεπερνούν τους 2.000 οι φάκελοι αδειοδότησης που εκκρεμεί η αξιολόγησή τους. Κατά συνέπεια, θα ήταν ατελέσφορο να προστεθούν σε αυτό το… βουνό αιτήσεων μερικές ακόμη εκατοντάδες αιτήσεις.

Έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα έως τον Ιούνιο

Όπως είναι γνωστό, ο κύκλος του Ιουνίου θα διεξαχθεί υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, το οποίο αναμένεται να θεσπισθεί από το ΥΠΕΝ μέσα στον επόμενο μήνα. Επομένως, η άδεια παραγωγής θα δώσει τη θέση της σε μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο καινούριο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ.

Αν και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τότε είναι περίπου τρεις μήνες, οι πηγές της Αρχής σημειώνουν ότι επαρκεί, ώστε έως τότε να είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα και, κατά συνέπεια, οι αιτήσεις να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Η μόνη προϋπόθεση, όπως σημειώνουν, είναι να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε η ΡΑΕ να μπορέσει να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση της ανάπτυξής του, αφού αν αντίθετα ακολουθηθεί η συμβατική διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, τότε δεν θα μπορέσει να ανακηρυχθεί έγκαιρα ο ανάδοχος.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης