Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Το ΥΠΕΝ δρομολογεί τις ενέργειες κατάργησης του κύκλου Μαρτίου για άδειες παραγωγής

ΑΠΕ: Το ΥΠΕΝ δρομολογεί τις ενέργειες κατάργησης του κύκλου Μαρτίου για άδειες παραγωγής
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ο επόμενος «κύκλος» να διεξαχθεί απευθείας τον Ιούνιο, με το νέο καθεστώς
Τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, για την προοπτική πλήρους κατάργησης του κύκλου του Μαρτίου για την υποβολή αιτήσεων για άδειες παραγωγής νέων έργων ΑΠΕ, έχει ήδη ζητήσει το ΥΠΕΝ. Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία «εξετάζεται πολύ σοβαρά», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, να μην διενεργηθεί αυτός ο μεταβατικός κύκλος.

Όπως προσθέτουν, σε περίπτωση που τελικά αποφασισθεί να καταργηθεί, θα πρέπει έως περίπου τις 25 Φεβρουαρίου να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Έτσι, έχουν ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε αυτό να γίνει εγκαίρως.

Ταχύτερη διεκπεραίωση των φακέλων του κύκλου του Ιουνίου

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το επιχείρημα πίσω από την κατάργηση είναι ότι λίγες εβδομάδες αργότερα αναμένεται να θεσμοθετηθεί το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η άδεια παραγωγής θα δώσει τη θέση της σε μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο καινούριο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ, με την υποβολή μάλιστα λιγότερων δικαιολογημένων απ’ ό,τι σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως ο επόμενος «κύκλος» του Ιουνίου θα διεξαχθεί με το νέο καθεστώς. Επομένως, ακόμη κι αν έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα, παρόλο που το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να είναι έτοιμο, και οι αιτήσεις υποβληθούν σε έντυπη μορφή, η διεκπεραίωσή τους θα γίνει πολύ πιο σύντομα. Επομένως, οι αιτήσεις για άδεια παραγωγής που θα υποβάλλονταν στον κύκλο Μαρτίου, στην υποθετική περίπτωση που αυτός υλοποιείτο, θα εξετάζονταν σαφώς αργότερα από τα αιτήματα για Βεβαίωση Καταχώρησης του κύκλου του Ιουνίου.

Όσο το δυνατόν πιο σύντομη εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων

Παράλληλα, όπως σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου, επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο έλεγχος των αιτήσεων που εκκρεμούν ήδη στη ΡΑΕ, και οι οποίες φτάνουν τις 1.800. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, όπως προσθέτουν, δεν θα είχε νόημα να προσθέσουν σε αυτό τον όγκο μερικές ακόμη εκατοντάδες αιτήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στον κύκλο του Μαρτίου.

Πάντως, οι κύκλοι του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση. Έτσι, για παράδειγμα, ο κύκλος του Μαρτίου μπορεί να διενεργηθεί, αν π.χ. στη γνωμοδότησή της η ΡΑΕ συνηγορεί υπέρ της υλοποίησής του. Παράλληλα, ένα αντεπιχείρημα είναι πως η κατάργησή του μπορεί να δώσει την εντύπωση στην αγορά πως ανακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης, σε μία εποχή όπου το μήνυμα είναι η επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης