Φυσικό Αέριο

ΔΕΔΑ: Aύξηση των οικιακών συνδέσεων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

ΔΕΔΑ: Aύξηση των οικιακών συνδέσεων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα
Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα

Την αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο, αποδέχτηκε και ανακοίνωσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ Α.Ε. με επιστολή που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μάριος Τσάκας, ενημερώνει τον κ. Φαρμάκη ότι αποδέχεται το αίτημα διεύρυνσης του επενδυτικού προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα, όπως της είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των οικιακών συνδέσεων, που σε ό,τι αφορά τις τρεις πόλεις - δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και το Πύργο – κυμαίνονται σε ποσοστό από 50% μέχρι 400%!
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης κοινοποίησε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  Σύμφωνο Συνεργασίας, μέσω του οποίου ζητείται η ενυπόγραφη δέσμευση όλων των πλευρών για την ολοκλήρωση και τη λειτουργικότητα του δικτύου φυσικού στη Δυτική Ελλάδα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα και σε αυτό περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του κάθε φορέα, ενώ συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Συμφώνου Συνεργασίας (Κ.Ε.Σ.Σ.) αποτελούμενη  από δεκατρία μέλη. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας να συζητεί διεξοδικά τα θέματα που εισάγουν τα μέλη της, να τα αξιολογεί και να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις, με στόχο να υπάρχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. 
Η Επιτροπή θα συντάσσει ανά εξάμηνο συνοπτική έκθεση παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου στην οποία θα καταγράφονται οι ενέργειες που έχουν συντελεστεί, αλλά και οι υπολειπόμενες, με εκτίμηση για τον χρόνο υλοποίησης των επιμέρους υποχρεώσεων των μερών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η Επιτροπή να συγκροτηθεί άμεσα, ώστε  να προχωρήσει στη σύνταξη της πρώτης της έκθεσης έως τις 31 Μαρτίου 2020, η οποία θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τις 10 Απριλίου 2020.

Μετά τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Το φυσικό αέριο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες του τόπου μας ακόμα στερούνται. Όμως, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι… β’ κατηγορίας. Γι’ αυτό και αφενός εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πρόθεση της ΔΕΔΑ Α.Ε. να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάτι που αποτελούσε απόλυτη ανάγκη αλλά και ισχυρή πεποίθησή μου ότι ήταν απολύτως εφικτό να συμβεί, ενώ αφετέρου, πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων των πλευρών, το φυσικό αέριο μπορεί επιτέλους να φτάσει στην περιοχή μας. Προς αυτή  την κατεύθυνση όμως, είναι αναγκαία η ανάληψη και τήρηση των ευθυνών που αναλογούν στην κάθε πλευρά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι που της αναλογεί, προκειμένου το μεγάλο όνειρο να γίνει πράξη και πιστεύουμε πως το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Γιατί τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα… πρέπει να τελειώσουν!».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης