Ενέργεια

Πώς η BP θα πετύχει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 - Tα σχέδια του B. Looney

Πώς η BP θα πετύχει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 - Tα σχέδια του B. Looney
Η BP παρήγαγε περίπου 2,64 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το 2019. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές της σε καθαρό μηδέν από περίπου 415 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο
Η BP σχεδιάζει βαθιές περικοπές στις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, θέτοντας έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους στον πετρελαϊκό τομέα, ως μέρος της μεγαλύτερης αναθεώρησης στην 111ετή ιστορία της εταιρείας υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Bernard Looney.
Οι στόχοι που τέθηκαν την Τετάρτη 12/2/2020 έθεσαν την BP ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές Royal Dutch Shell, Total, Equinor και όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες των Η.Π.Α.
Σε μια λεπτομερή ανακοίνωση περιγράφει τους στόχους της εταιρείας για την επιχείρηση: μείωση της περιεκτικότητας σε άνθρακα των προϊόντων της κατά 50% έως το 2050 ή νωρίτερα, εγκαθιστώντας μετρητές μεθανίου στις σημαντικότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και αερίου έως το 2023 και αύξηση του ποσοστού των επενδύσεών της σε επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Για να ωθήσει τον κόσμο προς ένα πιο καθαρό περιβάλλον η BP επεσήμανε ότι θα υπερασπιστεί σχετικές πολιτικές όπως η αντιστάθμιση του άνθρακα.
Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, Bernard Looney, σημείωσε πως «Τα παγκόσμια αποθέματα άνθρακα είναι περιορισμένα και εξαντλούνται γρήγορα. Χρειαζόμαστε μια γρήγορη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.
Όλοι θέλουμε ενέργεια αξιόπιστη και προσιτή, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστούν επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση και την ανακατασκευή του ενεργειακού συστήματος σε όλο τον κόσμο.
Θα αλλάξει ο χάρτης της ενέργειας όπως τον ξέρουμε».
"Πρέπει να επανεξετάσουμε την BP", ανέφερε ο Looney προσθέτοντας στο Instagram: "Με απλά λόγια, πρέπει να αλλάξουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε. Και θα αλλάξουμε. "

Ωστόσο η ανακοίνωση της BP προκάλεσε την αμφισβήτηση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για το πώς θα φτάσει η εταιρεία στον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίου την στιγμή που συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η BP δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους της για το 2050 για να εκμηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές της και την παραγωγή βαρελιών πετρελαίου με καθαρό μηδέν και να μειώσει στο ήμισυ την εκπομπή του ανθρακικού αποτυπώματος όλων των προϊόντων που πωλεί, όπως το ντίζελ ή βενζίνη.
Η ισπανική Repsol έχει θέσει πιο φιλόδοξους καθαρούς μηδενικούς στόχους άνθρακα για τα προϊόντα πετρελαίου που πωλεί, με κόστος άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η τεράστια κλίμακα των δραστηριοτήτων της θέτει τώρα την BP στους πρωτοπόρους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η BP είχε κάνει μια ακόμη προσπάθεια πριν μερικά χρόνια. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την κατασκευή μιας μεγάλης επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έληξε με τεράστιες απώλειες.
Έκτοτε, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από τους επενδυτές και τους ακτιβιστές του κλίματος για να επιτύχουν τον κλιματολογικό στόχο του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
"Ο παγκόσμιος προϋπολογισμός για τον άνθρακα είναι πεπερασμένος και εξαντλείται γρήγορα. Χρειαζόμαστε μια γρήγορη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Όλοι θέλουμε ενέργεια που να είναι αξιόπιστη και προσιτή, αλλά αυτό δεν αρκεί πλέον. Πρέπει επίσης να είναι καθαρότερη ", πρόσθεσε ο Looney.
Οι μετοχές στη BP αυξήθηκαν κατά 1% T, λίγο υψηλότερα από τον ευρύτερο δείκτη ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης.

Ο στόχος της BP αφορά κάθε βαρέλι που παράγει από το πηγάδι έως το βενζινάδικο. Δεν περιλαμβάνει πετρελαϊκά προϊόντα τα οποία η BP διαθέτει στην αγορά αλλά δεν παράγει η ίδια.
Αυτός είναι ένας μοναδικός δομημένος στόχος για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες, εκτός από την Repsol, δεν έχουν θέσει απόλυτους στόχους μείωσης για οποιαδήποτε από τις εκπομπές του Scope 3.
Η BP παρήγαγε περίπου 2,64 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το 2019. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές της σε καθαρό μηδέν από περίπου 415 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
Αξιωματούχος της εταιρείας ανέφερε  ότι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια θα δημοσιευθούν από την ημέρα επενδυτών του Σεπτεμβρίου 2020
Ένας τρόπος με τον μπορεί να επιτύχει τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου είναι η αγορά πιστοποιητικών αντιστάθμισης.

Αμερικανικοί όμιλοι, όπως η Exxon, η Chevron και η ConocoPhillips, είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξοι με τους στόχους που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Οι στόχοι βάσει της ποσότητας εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) ανά μονάδα ενέργειας ή βαρέλι πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγεται. Αυτό σημαίνει ότι οι απόλυτες εκπομπές μπορούν να αυξηθούν με την αυξανόμενη παραγωγή, ακόμα και αν μειωθεί η ονομαστική ένταση της μέτρησης.
Οι εκπομπές του πεδίου 3 υπερβαίνουν κατά πολύ τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την παραγωγή αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και ραφιναρισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των κατά κανόνα κατά έξι μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Η Greenpeace εκτιμά ότι το σχέδιο της BP άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
"Πώς θα φτάσουν στο καθαρό μηδέν; Θα είναι μέσω αντιστάθμισης; Πότε θα σταματήσουν να σπαταλούν δισεκατομμύρια για τη διάνοιξη νέων πετρελαίων και φυσικού αερίου δεν μπορούμε να κάψουμε; », δήλωσε ο Charlie Kronick, σύμβουλος πετρελαίου της Greenpeace UK.

Η BP δήλωσε ότι θα θέσει "νέες προσδοκίες" για τις σχέσεις της με εμπορικούς οργανισμούς και θα είναι έτοιμη να τις εγκαταλείψει εάν δεν ευθυγραμμιστούν.
Πέρυσι, η BP επένδυσε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως η αιολική ενέργεια, τα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και στην εταιρεία ηλιακής ενέργειας Lightsource BP.
Αυτό σε σύγκριση με ένα συνο-λικό προϋπολογισμό ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.
Σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές της, η BP θα αποσυνθέσει το παραδοσιακό μοντέλο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (ανάντη) με την μονάδα και ραφιναρίσματος, εμπορίας και μάρκετινγκ (κατάντη).

"Για να συμβαδίσουμε με τις ταχέως εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών και τις προσδοκίες της κοινωνίας, πρέπει να γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι και πιο επικεντρωμένοι", επεσήμανε ο Looney.
Μια μονάδα παραγωγής και λειτουργίας, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη διύλιση και τις χημικές ουσίες, θα διοικείται από τον Gordon Birrell.
Επικεφαλής για τους πελάτες και τα προϊόντα θα είναι η Emma Delaney, για το φυσικό αέριο και την ενέργεια με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα ο Dev Sanyal, ενώ στην καινοτομία και την τεχνολογία θα ηγείται ο David Eyton.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης