Φυσικό Αέριο

ΥΠΕΝ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον αγωγό φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία-Ειδομένη

ΥΠΕΝ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον αγωγό φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία-Ειδομένη

Το έργο αποσκοπεί στην προμήθεια της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο

Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση των ακόλουθων περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο «ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ NEA ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΕΙΔΟΜΕΝΗ», η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και βαρύνει τον φορέα κατασκευής και λειτουργίας του.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου «ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ- ΕΙΔΟΜΕΝΗ», ο οποίος εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος περίπου 57,3 km, από το Κέντρο Λειτουργίας & Συντήρησης Νέας Μεσημβρίας, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έως τη συνοριογραμμή με τη Βόρεια Μακεδονία (ΒΜ), Π.Ε. Κιλκίς, ανατολικά των Ευζώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη όδευση που παρουσιάζεται στο φάκελο της ΜΠΕ.

Το έργο αποσκοπεί στην προμήθεια της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης (ΜΟU), το οποίο υπεγράφη στο Σκόπια το 2016, μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της ΒΜ. Σύμφωνα με το MOU και για την ανάπτυξη στόχων κοινού ενδιαφέροντος και δικτύων ενεργειακής μεταφοράς, τα μέλη/μέρη του Μνημονίου Κατανόησης συνεργάζονται για την προώθηση των ενεργειών που θα καταλήξουν στην κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ- ΕΙΔΟΜΕΝΗ.

Εκτιμάται ότι η ετήσια ποσότητα αερίου που θα διαμετακομιστεί μέσω του εν λόγω αγωγού θα είναι, στο έτος πλήρους ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας, άνω του 1.000.000 Nm3

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης