Ενέργεια

Δύο Τούρκοι στη λίστα κυρώσεων της EE - H έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο

Δύο Τούρκοι στη λίστα κυρώσεων της EE - H έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο

Η καταρχήν απόφαση της Relex αποτελεί ουσιαστικά και μία έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε περιοριστεί σε φραστικό επίπεδο

Το πρώτο βήμα έγινε. Η αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε χθες καταρχήν την τοποθέτηση στη λίστα κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Η απόφαση αφορά δύο πολίτες της Τουρκίας οι οποίοι τοποθετούνται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.. Το αξιοσημείωτο από την εν λόγω καταρχήν συμφωνία, είναι ότι δημιουργεί ένα ουσιαστικό προηγούμενο το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, για νέες διεκδικήσεις, εάν και εφόσον η Τουρκία συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και αρνηθεί να συνετιστεί. 
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η απόφαση αυτή θα μπορεί να αποτελέσει φραγμό βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις όσους προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές έκνομες ενέργειες στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για νομικές οντότητες, νοουμένου ότι η καταρχήν απόφαση που λήφθηκε χθες, θεωρείται η αφετηρία της προσπάθειας που καταβάλλει η Λευκωσία, με τον ΥΠΕΞ πάντως να έχει δώσει οδηγίες να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.  
Η καταρχήν απόφαση της Relex αποτελεί ουσιαστικά και μία έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε περιοριστεί σε φραστικό επίπεδο.
Η εν λόγω απόφαση δεν μπορεί να εκληφθεί ως επαρκής απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας αποτελεί όμως ένα πρώτο βήμα προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. 
 
Η φύση των κυρώσεων που θα επιβληθούν στους δύο Τούρκους πολίτες, αφορά σε δύο άξονες: 
1. Δέσμευση όλων των κεφαλαίων και των οικονομικών πόρων που ενδεχομένως ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από τα εν λόγω πρόσωπα στο έδαφος της Ε.Ε.  
2. Λήψη από όλα τα κράτη-μέλη των αναγκαίων μέτρων για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους στα εν λόγω φυσικά πρόσωπα.
  
Η υλοποίηση προϋποθέτει μια διαδικασία σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές βδομάδες.
 
Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης