Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Οι θέσεις χρηστών της Ρεβυθούσας στις προτεινόμενες αλλαγές αξιοποίησης της υποδομής

Οι θέσεις χρηστών της Ρεβυθούσας στις προτεινόμενες αλλαγές αξιοποίησης της υποδομής

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, για την κατανομή της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας εκφόρτωσης φορτίων LNG, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ιστορικό καταναλώσεων φυσικού αερίου και εκφορτώσεων LNG κάθε χρήστη

Απαραίτητη είναι η ριζική αναθεώρηση του πλαισίου πρόσβασης στη Ρεβοθούσα, και ιδίως του ετήσιου προγραμματισμού, σημειώνει η ΔΕΗ στην τοποθέτησή της στη δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του ΔΕΣΦΑ για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ΕΣΦΑ που αφορούν στη χρήση της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, το γεγονός ότι κατά τον φετινό ετήσιο προγραμματισμό αποκλείστηκαν σημαντικοί χρήστες, όπως η ίδια, δείχνει ότι είναι απολύτως αναγκαία.

Όσον αφορά τα σχόλια επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων, η επιχείρηση  επισημαίνει την ανάγκη πρόσβασης στη Ρεβυθούσα του συνόλου των χρηστών που αιτούνται εκφόρτωση πλοίων στον ετήσιο προγραμματισμό

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της κατανομής της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας εκφόρτωσης φορτίων LNG, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό οι πραγματικές δυνατότητες της εγκατάστασης σε ετήσια βάση, καθώς και το ιστορικό καταναλώσεων φυσικού αερίου και εκφορτώσεων LNG κάθε χρήστη.

Ασύμφορη η εγκατάσταση για μικρούς χρήστες

Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ προτείνει ευελιξία στη διάθεση της δυναμικότητας αεριοποίησης ενός χρήστη, όπως και συστηματικότερη ενημέρωση από τον Διαχειριστή για το σύνολο του αποθηκευτικού χώρου που του έχει διατεθεί για κάθε ημέρα. Η Elpedison εισηγείται να αποδεσμευθεί η αγοραπωλησία ποσοτήτων LNG μεταξύ χρηστών, από την προϋπόθεση εκχώρησης από τον πωλητή στον αγοραστή τμήματος του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου.

Τέλος, η Motor Oil τονίζει ότι οι τροποποιήσεις στον κώδικα θα πρέπει να αποσκοπούν στην εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που θα δίνει προτεραιότητα στην ίση μεταχείριση μεταξύ των χρηστών, βασιζόμενη στη διαφάνεια με σαφείς και απλούς κανόνες. Ως εμπόδια, αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις προβλέψεις περί ετήσιου προγραμματισμού με σημαντικότερο το κριτήριο της φθίνουσας σειράς, καθώς και οι προβλέψεις του κανονισμού τιμολόγησης και συγκεκριμένα η μεγάλη αύξηση του σχετικού συντελεστή για την τιμολόγηση σε περίοδο συμβολαιοποίησης μικρότερης των 18 ημερών.

Όπως αναφέρει η εταιρία η εν λόγω πρόβλεψη καθιστά ασύμφορη τη χρήση της εγκατάστασης από τους μικρούς χρήστες, εκείνους που δεν διαθέτουν την κρίσιμη μάζα για να κάνουν μακροχρόνια δέσμευση δυναμικότητας. Εξάλλου, εξ αιτίας της συμβατικής συμφόρησης της Ρεβυθούσας που δημιουργήθηκε τεχνητά στον ετήσιο προγραμματισμό η μόνη δυνατότητα που απομένει για τις εκφορτώσεις είναι διάρκειας το πολύ μέχρι 10 ημέρες, πράγμα που συνεπάγεται τον διπλασιασμό του κόστους  χρήσης της Ρεβυθούσας.
   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης