Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσσης: Ψηφιοποίηση, ΑΠΕ και ΛΑΡΚΟ στις προτεραιότητες του σχεδιασμού της ΔΕΗ

Στάσσης: Ψηφιοποίηση, ΑΠΕ και ΛΑΡΚΟ στις προτεραιότητες του σχεδιασμού της ΔΕΗ

Γνωστά ζητήματα εξειδίκευσε ο CEO για τα πλάνα της ΔΕΗ

Xωρίς σημαντικές νέες γνωστοποιήσεις και ειδήσεις η συνέντευξη του CEO της ΔΕΗ κ. Γ.Στάσση στα ΝΕΑ. Όσον αφορά την στροφή στις ΑΠΕ ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο των αιτήσεων συνολικά φτάνει τα 6GW, επί της ουσίας όμως ανανφέρει τον στόχο των 450MW σε πρώτη φάση.Το σύνολο περιλαμβάνει και τα 2,5GW στα φωτοβολτααϊκά των λιγνιτικών εργοστασίων.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα λανσάρουμε και νέα προϊόντα με εκπτωτικά πακέτα, αναφέρει ο CEO της ΔΕΗ , Γ. Στάσσης
Για τη δεύτερη φάση του σχεδίου για την ανάπτυξη της ΔΕΗ, μετά την πρώτη που ήταν η διάσωσή της, μιλά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο».
Ο CEO της ΔΕΗ , Γ. Στάσσης, επισημαίνει ότι στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η ΔΕΗ να παρέχει φθηνές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες τους πελάτες της, αναγγέλλοντας και εκπτωτικά τιμολόγια στο δεύτερο εξάμηνο, γνωστοποιεί την προσαρμογή των καταστημάτων της εταιρείας στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς, ενώ προειδοποιεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για  πιο επιθετική πολιτική.
Αναφορικά με την κατάσταση που βρήκε την επιχείρηση όταν ανέλαβε, λέει χαρακτηριστικά πως «η εταιρεία όδευε προς τα βράχια, με προφανείς επιπτώσεις για την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας πως «σήμερα είμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο ύστερα από πολλά πράγματα που κάναμε αυτή την περίοδο».
«Εκτιμώ ότι ήδη καταφέραμε πολλά», σημειώνει χαρακτηριστικά και  υπενθυμίζει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων με ισορροπημένο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, το επιχειρησιακό σχέδιο και τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.
Προσθέτει πως ο ορκωτός λογιστής ήρε την επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η μετοχή ακολουθεί  ανοδική πορεία, ενώ «είχαμε και αναβάθμιση της εταιρείας από την S&P.
«Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό ότι οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία για αυτές τις πρωτοβουλίες», συμπληρώνει.
Χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, λέγοντας πως η εταιρεία θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , εξηγώντας ότι αυτό έχει να κάνει με το πρόγραμμα διακανονισμών με τις 48 δόσεις, τις εκπτώσεις στους ανθρώπους με μηχανική υποστήριξη.
Προειδοποιεί ότι η εταιρεία θα γίνει πολύ επιθετική απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε  η ανάλογη βούληση.
«Φαίνεται ότι υπήρχε ένα άτυπο 'μην πληρώνετε, μην κόβετε'. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να φτάσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 2,7 δισ. ευρώ»,
«Θα χρειαστούμε χρόνο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά ήδη έχουμε σημάδια αναστροφής της κατάστασης.
Οι ληξιπρόθεσμες  οφειλές στη χαμηλή τάση βαίνουν μειούμενες και είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στον χρόνο θα συνεχίσουν να μειώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό», όπως αναφέρει ο κ. Στάσσης.
Για την την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Στάσσης υπενθυμίζει ότι φέτος θα κλείσει το Αμύνταιο και πως είναι σε εξέλιξη επένδυση από τρίτον για την τηλεθέρμανση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.
«Αν όλα πάνε καλά, περί τον Σεπτέμβριο ο σταθμός του Αμύνταιου θα μπορεί να σταματήσει», επισημαίνει.
Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές που υπάρχουν στην αγορά και λένε ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προκαλέσει στο σύστημα προβλήματα επάρκειας αν δεν κατασκευαστούν άλλες θερμικές μονάδες, απαντά πως «κανονικά για καθαρά χρηματοοικονομικούς λόγους θα έπρεπε να κλείσουμε όλες τις μονάδες.
Τις κρατάμε μέχρι το 2023 με κόστος ακριβώς  για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα επάρκειας», συμπληρώνοντας «είμαστε σε διάλογο με τους θεσμούς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διεκδικούμε κάποιου είδους μηχανισμό επανάκτησης του κόστους, χωρίς να βγάζουμε κέρδος, για να στηρίξουμε το σύστημα.
Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός».
Για το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΗ που είναι η είσοδός της στις ΑΠΕ, υπενθυμίζει πως έχει ανακοινωθεί ο στόχος για ανάπτυξη έργων επιπλέον ισχύος 1,5 γιγαβάτ στα επόμενα χρόνια.
Αφού υπογραμμίζει ότι παρά το ότι ήταν πολύ μικρή η παρουσία της επιχείρησης στις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΝ Ανανεώσιμες,  διαθέτει μια μικρή κληρονομιά με έργα 4.500 μεγαβάτ που βρίσκονται σε ανάπτυξη, τονίζει πως σε αυτά προστέθηκαν καινούριες αιτήσεις 1.500 μεγαβάτ και ήδη η ΔΕΗ έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 6 γιγαβάτ.
«Μόνο φέτος ξεκινάμε  την κατασκευή 250 μεγαβάτ και ενώ έχουμε σε λειτουργία 150 μεγαβάτ.
Ήδη προκηρύξαμε διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων», σημειώνει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει σε δύο-τρία χρόνια την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2,5 γιγαβάτ στα λιγνιτικά πεδία που θα κλείσει, έργα που θα στηρίξουν τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης αναφέρει ότι θα πουληθεί ποσοστό μετοχών μέχρι 49%.
Κατά τον ίδιο, ο επενδυτής θα έχει αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και η ΔΕΗ θα κρατά τον έλεγχο και το μάνατζμεντ της επιχείρησης, έχουν προσληφθεί σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης και «θα θέλαμε να έχουνε βρει αγοραστή μέχρι  το τέλους του χρόνου».
Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Στάσσης αφού τονίζει πως έχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής, επισημαίνει πως «δώσαμε στη ΛΑΡΚΟ απόλυτη ημερομηνία συμμόρφωσης τη 17η Φεβρουαρίου.
Για την ακρίβεια, προσημειώσαμε ένα λιγνιτικό πεδίο.
Αυτό έχει αξία 15 εκατ. ευρώ και καλύπτει τις οφειλές της μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.
Το χρέος της μέχρι τότε θα έχει φτάσει τα 355-360 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν  στη λήψη αντιμονοπωλιακών μέτρων από τη χώρα για το αποκλειστικό δικαίωμα της ΔΕΗ στον λιγνίτη και τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, ο κ Στάσσης δηλώνει πως «εμείς  σε κάθε περίπτωση θα τηρήσει όσα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Η ΔΕΗ, όμως, δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους της».
Τέλος, σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, τονίζει πως οι ουρές στα καταστήματα πρέπει να μειωθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του τηλεφωνικού κέντρου.
«Δίνουμε έμφαση στην ψηφιοποίηση της εμπορίας.
Ετοιμάζουμε ωράριο λειτουργίας στα καταστήματά μας με βάρδιες του προσωπικού.
Δεν μπορεί η ΔΕΗ να έχει ώρες λειτουργίας 7 με 2, όπως η εφορία.
Επιπλέον σκοπεύουμε να ανοίξουμε και νέα καρταστήματα.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα λανσάρουμε και νέα προϊόντα με εκπτωτικά πακέτα», καταλήγει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης