Απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis

Απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Με απόλυτη ψυχραιμία και άμεσα αντανακλαστικά αντιμετώπισε το υπουργείο Άμυνας το περιστατικό με την είσοδο σήμερα Παρασκευή 31/1 το πρωί του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, το οποίο καταγράφηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 24 ετών από την τραγωδία των Ιμίων, πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου χωρίς να συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, αν και έχει μαζί του δύο συνοδευτικά πλοία.
Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - λίγο μετά τις 06:30 το πρωί - σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο και η οποία από την πρώτη στιγμή έστειλε το μήνυμα στο τουρκικό σκάφος πως πλέει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι πρέπει να αποχωρήσει.
Βάσει των πληροφοριών, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν κάνει καμία εργασία, δεν έχει ενεργοποιημένες συσκευές και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες εκτιμήσεις, οι οποίες αποδίδουν την περίεργη πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που εφάπτεται με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή, αλλά το σκάφος φέρεται να κινήθηκε δυτικότερα.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο σχετικά με την περίεργη πορεία του πλοίου.
Και είτε εξετάζουν ως πιθανό το σενάριο του να κινήθηκε το πλοίο κατά αυτόν τον τρόπο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είτε θεωρούν ότι η πορεία του Oruc Reis δεν ήταν παρά μια ακόμα προλητική κίνηση - ανήμερα μάλιστα της κρίσης των Ιμίων - που ήθελε να δοκιμάσει την ετοιμότητα αλλά και την απάντηση της ελληνικής πλευράς.


Τι αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.
Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν οι  πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Γιάννης Εγκολφόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για «αβλαβή διέλευση», κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε ένα σκάφος να διέλθει από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους υπό ορισμένους περιορισμούς, τονίζοντας ότι όσο το πλοίο πλέει σταθερά, απλώς παρακολουθείται.
Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αυτό καταγράφεται σήμερα 31/1 που συμπληρώνονται 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων.
Σαν σήμερα στις 31 Ιανουαρίου του 1996 είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Ναβαρίνο με αποστολή να διαπιστώσει εάν στη βραχονησίδα των  Ιμίων (στη δυτική) βρίσκονταν Τούρκοι κομάντος.

Φίλης (διεθνολόγος) για Oruc Reis: Βάσιμο το σενάριο να μας τεστάρει η Τουρκία

Τη θέση ότι θεωρεί βάσιμο το σενάριο να θέλει η Τουρκία να τεστάρει την ελληνική αντίδραση διατύπωσε ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης αναφερόμενος στην είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Φίλης υποστήριξε ότι θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της, αν και τόνισε ότι εάν  η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, το πλοίο θα πήγαινε στην περιοχή με συνοδεία.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Φίλης τόνισε πως η αντίδραση της χώρας μας ήταν πολύ σωστή.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr