Φυσικό Αέριο

Αναζητείται «φόρμουλα» για την πώληση του ποσοστού της Εni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέσω του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών

Αναζητείται «φόρμουλα» για την πώληση του ποσοστού της Εni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέσω του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών

Η ΔΕΠΑ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, για την αγορά της συμμετοχής της ιταλικής εταιρείας στον Διαχειριστή Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας

Σενάριο για την πώληση και του πακέτου μετοχών (49%) που κατέχει η Εni gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέσω της διαδικασίας πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών εξετάζουν  ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ενέργειας που βρίσκονται σε συζητήσεις με την ιταλική εταιρία. Οπως είναι ήδη γνωστό η θυγατρική της ΕΝΙ έχει αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκε και στη ΔΕΠΑ, η οποία μέσω της σύμβασης μετόχων στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Η ΔΕΠΑ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει το δικαίωμά της και οι συζητήσεις πλέον γίνονται με το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ για την δυνατότητα πώλησης του ποσοστού της από κοινού με την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% δημόσιο, 35% ΕΛΠΕ) με τις τρεις πλευρές να αναζητούν κάποια φόρμουλα, αφού η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκεται ήδη «στον αέρα». 

Στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ  υπάρχει πρόβλεψη για το ενδεχόμενο άσκησης από τη ΔΕΠΑ του δικαιώματός της να αποκτήσει και το ποσοστό της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αναφέροντας ότι αυτό δεν επηρεάζει τους όρους του διαγωνισμού, δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για πώληση και νέου πακέτου μετοχών.  Η Εni gas e Luce βρισκόταν σε συζητήσεις για την πώληση του μεριδίου της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και με την ομοεθνή της  Ιtalgas, η οποία εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Προχωρά η απόσχιση υποδομών και διεθνών έργων

Εν αναμονή της υποβολής προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 14 Φεβρουαρίου η διοίκηση της ΔΕΠΑ προχωράει τις διαδικασίες για την απόσχιση των δραστηριοτήτων υποδομών και τη σύσταση της νέας εταιρίας. Το προσωπικό που θα μεταβιβασθεί στη νέα εταιρία, θέμα που έφερε σε ρήξη την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ με του εργαζόμενους, φαίνεται να προχωράει ομαλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Ξιφαράς έχει ξεκινήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους εργαζόμενους, επιδιώκοντας η μεταφορά των εργαζομένων από την ενιαία ΔΕΠΑ στην ΔΕΠΑ Υποδομών να γίνει συναινετικά και με ανθρωποκεντρικά κριτήρια.

Παράλληλα με την απόσχιση των υποδομών  προχωράει και η απόσχιση των διεθνών δραστηριοτήτων της ενιαίας ΔΕΠΑ που θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρία η οποία στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνει ανεξάρτητη ή θα μεταβιβασθεί στην  ΕΔΕΥ.  Στις τρεις εταιρίες που θα προκύψουν από τη διάσπαση θα επιμεριστούν κατ’ αναλογία των αναγκών τους τα άνω των 200 εκατ. αποθεματικά της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από επενδυτικής πλευράς υψηλό ενδιαφέρον καταγράφεται για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από 7-8 σχήματα, εκτός του ΔΕΣΦΑ (όπως έχει γράψει και το www.worldenergynews.gr).

Βέβαιο λοιπόν θεωρείται το ενδιαφέρον της Italgas και της γαλλικής Engie (συνεργάτης της ΤΕΡΝΑ στον ηλεκτρισμό) και της επίσης ιταλικής Snam, που κατά πάσα πιθανότητα θα εκφραστεί μέσω του ΔΕΣΦΑ. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό της γερμανικής ΕΟΝ αλλά και της ισπανικής εταιρείας από τον κλάδο του φυσικού αερίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης