Φυσικό Αέριο

Nord Stream: Προμήθευσε με 58,5 bcm φυσικού αερίου την Ευρώπη το 2019

tags :
Nord Stream: Προμήθευσε με 58,5 bcm φυσικού αερίου την Ευρώπη το 2019

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την Ουκρανία, μια βασική διαδρομή για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη


Η Nord Stream AG, η οποία εκμεταλλεύεται υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/12020 ότι το 2019 προμήθευσε 58,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές.
Αυτό υπερβαίνει την ετήσια χωρητικότητα των 55 δισ. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την Ουκρανία, μια βασική διαδρομή για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη,
Ένας άλλος παράλληλος αγωγός, ο Nord Stream-2, με την ίδια χωρητικότητα είναι 94% πλήρης. Η κατασκευή σταμάτησε τον περασμένο μήνα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά του σχεδίου. 

Ο Νord Stream υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου από το Βίμποργκ της ΡωΡωσίας προς το Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας και ανήκει και λειτουργεί από την εταιρεία Nord Stream AG.
Έχοντας 1.222 χιλιόμετρα μήκος, είναι ο μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο, ξεπερνώντας τον αγωγό Λάντζελντ κατά 54 χιλιόμετρα.
Έχει ετήσια δυναμικότητα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά η ικανότητά του θα διπλασιαστεί σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα , με την τοποθέτηση δύο επιπλέον γραμμών. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Gazprom, χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα μόνο 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της χωρητικότητάς του.

Ο αγωγός Νord Stream 2, έργο αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκτέλεση του οποίου ηγείται η ρωσική Gazprom, έχει σκοπό να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υπάρχοντος αγωγού  παρακάμπτοντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή οδό μεταφοράς αερίου, μέσω Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και κράτη της ανατολικής Ευρώπης εναντιώνονται στον αγωγό ord Stream 2, επιχειρηματολογώντας ότι θα ζημιώσει την Ουκρανία αφού θα μειώσει σημαντικά τις προμήθειες που εισπράττει για τη διέλευση του αερίου. Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις  υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του αγωγού θα σημάνει πως η Γερμανία θα παραμείνει στην ουσία εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο για δεκαετίες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης