Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τουρκία: Nα μοιράσουμε τα έσοδα από το φυσικό αέριο γύρω από Κύπρο

Τουρκία: Nα μοιράσουμε τα έσοδα από το φυσικό αέριο γύρω από Κύπρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση

Οι τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ρεαλιστικές και στοχεύουν σε κάθε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουρκικής Κληρονομιάς (THO) της Ουάσιγκτον το Σάββατο, ο Μπαϊρακτάρ εξήγησε την ενεργειακή πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία.

Εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία εισάγει περίπου το 70% των ενεργειακών της αναγκών και ως εκ τούτου καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό των ενεργειακών της πόρων, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είναι κρίσιμο από αυτή την άποψη.

«Μετά το 2017, επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον τρέχοντα χάρτη ενεργειακής προσφοράς και ζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε φτάσει σε μια νέα φάση χάρη στα γεωτρύπανα που έχουμε αγοράσει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα επιδιώξει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία όπως ισχυρίστηκε προκύπτουν «στο μέγιστο βαθμό από το διεθνές δίκαιο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση. «Το ενεργειακό μας έργο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προορίζεται να είναι προκλητικό, αλλά είναι απολύτως οικονομικό και ενεργειακό εγχείρημα», δήλωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως τα έσοδα από τους  υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να διαμοιραστούν «κατά τρόπο που θα ωφελήσει όλους τους ανθρώπους του νησιού», και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα ότι δεν έχουν θετική προσέγγιση στο θέμα.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, ρεαλιστικά και με προσανατολισμό σε αυτό το ζήτημα: η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη είναι ένα καλό παράδειγμα, αν είχαμε συνάψει συμφωνίες με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, πιστεύω ότι η κατάστασή τους θα ήταν επίσης καλύτερη από σήμερα», επεσήμανε.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη «θετική επίδραση» της στενής σχέσης μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αμερικανικού ομόλογό του Ντόναλντ Τράμπμ στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Πηγή: sigmalive.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης