Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

tags :
Στα τέλη Φεβρουαρίου οι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μ. Τσάκα, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να «βγουν στον αέρα» από τη ΔΕΔΑ οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων διανομής στις 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι, θα μπει στην κύρια φάση της η προετοιμασία «άφιξης» του φυσικού αερίου σε νέες γεωγραφικές Περιφέρειες της χώρας.

Αναφορά στα πλάνα της ΔΕΔΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκης έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας, στο συνέδριο Energy Athens Dialogues. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να δρομολογήσει άμεσα την ανάπτυξη δικτύων σε τρεις ακόμη Περιφέρειες – τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρό και τη Δυτική Μακεδονία. Έτσι, στο σύνολο των 7 Περιφερειών, έως το τέλος του 2023 θα έχουν αποκτήσει δίκτυα διανομής 39 πόλεις.

Κάλυψη του 100% 18 πόλεων

Όσον αφορά το πρώτο «κύμα» γεωγραφικής επέκτασης των δικτύων διανομής, η ΔΕΔΑ έχει προκηρύξει από τον Αύγουστο διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, δηλαδή σταθμών διανομής M/R – D/R 19/4, σταθμών μέτρησης και ρύθμισης για την τροφοδότηση μεγάλων καταναλωτών (MRS), «έξυπνων» μετρητών G4 – G25 και μετρητών G40.

Επομένως, με τη δρομολόγηση και του κατασκευαστικού σκέλους των έργων, μέσα σε μία 3ετία τα νέα δίκτυα διανομής θα καλύπτουν το 100% και των 18 πόλεων.

Ο προϋπολογισμός των έργων στις τρεις Περιφέρειες ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου, με σκοπό την κατασκευή 1.130 χιλιομέτρων δικτύου και την υλοποίηση 30.800 συνδέσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι Θήβα - Άμφισσα, Λαμία - Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα (στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), σε Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς - Σέρρες (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ορεστιάδα (στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).

Βασική λύση η σύνδεση με το ΕΣΦΑ

Στις περισσότερες πόλεις, τα δίκτυα θα συνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς (ΕΣΦΑ) του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο και θα γίνεται η τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Ωστόσο, στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα, η σύνδεση με το εθνικό σύστημα δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, λόγω της απόστασης των πόλεων από αυτό.

Έτσι, για τα συγκεκριμένα αστικά κέντρα προκρίθηκε η λύση του «εικονικού αγωγού», δηλαδή τα δίκτυα θα είναι αυτόνομα και θα ανεφοδιάζονται με καύσιμο μέσω φορτίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που θα μεταφέρεται οδικώς.

Αναλυτικά:

«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους» επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί  «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία. Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

             Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ

             Η δημιουργία εξόδων του TAP

             Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)

             Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. «Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.



Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης