Αναλύσεις

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Γιατί το 1 δις κεφαλαιοποίηση είναι μόνο το εφαλτήριο για την βασίλισσα της ελληνικής βιομηχανίας

ΒΙΟΧΑΛΚΟ:  Γιατί το 1 δις κεφαλαιοποίηση είναι μόνο το εφαλτήριο για την βασίλισσα της ελληνικής βιομηχανίας

Οι καταλύτες και οι προοπτικές της αναπτυξιακής στρατηγικής

Η σταδιακή επιστροφή της κεφαλαιοποίησης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο 1 δις ευρώ επισφραγίζει την δυναμική του ιστορικού βιομηχανικού ομίλου, ο οποίος αναβάθμισε την στρατηγική και την  παρουσία του την τελευταία πενταετία, αναπτυσσόμενος στις διεθνείς αγορές.
Τα ατού της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι οι δύο θυγατρικές εισηγμένες πέραν των λοιπών συμμετοχών, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Cenergy. H πρώτη με μια μετριοπαθή κεφαλαιοποίηση στα 675 εκατ ευρώ, αλλά μεγάλη διείσδυση στις διεθνείς αγορές και σε προϊόντα και κλάδους αιχμής δείχνει, ότι αρχίζει να κεφαλαιοποιεί τμηματικά ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.
Η δεύτερη με την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των Ελληνικών Καλωδίων στον τομέα των υποθαλασσίων  διασυνδέσων ειδικά σε τομείς όπως τα υπεράκτια αιολικά  αποτελεί μια επιχειρηματική μονάδα παγκοσμίου βεληνεκούς.

Νέα μεγάλη δουλειά για Cenergy – Ελληνικά Καλώδια

Πρόσφατη ανακοίνωση εξαλλου ήταν αυτή της Cenergy Holdings ανακοίνωσε για την θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια συμφώνησε με τη Semco Maritime A/S την προμήθεια υποβρύχιων inter-array καλωδίων στο έργο Mayflower Wind, μια κοινοπραξία της Shell New Energies US LLC και της EDPR Offshore North America LLC.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο επιλέχθηκε από την Κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης για να προμηθεύσει 804 MW καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της πολιτείας, με αναμενόμενη έναρξη το 2025.
Η Ελληνικά Καλώδια θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και αποθήκευση περίπου 300 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV, με μόνωση XLPE, για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο υποσταθμό του πάρκου.
Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στην τελευταίας τεχνολογίας μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο. Νέα προσεχώς και για τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

H βιομηχανία στο επίκεντρο της στρατηγικής

Κατά τον τρόπο αυτό η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με την ανάπτυξη των επιμέρους στρατηγικών δείχνει ότι διασφαλίζει ένα χαρτοφυλάκιο με διαφοροποιημένες επενδυτικές δραστηριότητες για τους επενδυτές της.
Βασική προτεραιότητά της παραμένει η αποτελεσματική και αναπτυξιακή βιομηχανική παραγωγή. Στα πλαίσια αυτά μείζονος σημασίας είναι η ανταγωνιστικότητα και για τον λόγο αυτό είναι κριτικής σημασία η παράταση της διακοψιμότητας και η εφαρμογή του μηχανισμού αντιστάθμισης για το ενεργειακό κόστος που βρίσκεται σε διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εφόσον αυτά κινηθούν θετικά και οριστικοποιηθούν τότε η κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δικαιαούται ακόμα καλύτερα επίπεδα με στόχο να υπερκεράσει για τα καλά το υψηλό της δεκαετίας.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης