Αναλύσεις

Καρότο και μαστίγιο από τους δανειστές για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση

Καρότο και μαστίγιο από τους δανειστές για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση
Επί της ουσίας, πρόκειται για τον «αντίστροφο κόφτη», που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά στους τέσσερις θεσμούς και η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή...
Τη συμφωνία με τα νέα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ έχουν ξεκινήσει και γράφουν οι δανειστές προκειμένου ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί να την παρουσιάσει αύριο 15/2/2017 στην ελληνική κυβέρνηση.
Η πρόταση των τεσσάρων θεσμών για πρωτογενή πλεονάσματα και δημοσιονομικό κενό κινείται στην λογική του καρότου και του μαστιγίου προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας (έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας), γεγονός το οποίο θα σημάνει και την επανεκκίνησης της δεύτερης αξιολόγησης.
Στόχος είναι να μην παρέλθει άκαρπο το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας αλλά να υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία πάνω στα μείζονα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης.  Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό υπάρχει ακόμα χρόνος και για ένα έκτακτο Eurogroup στις 24 Φεβρουαρίου ή στις 6 Μαρτίου -πριν δηλαδή τη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Το καρότο της πρότασης Μοσκοβισί είναι το εξής:
η δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώνει τους φόρους σε εισόδημα και ΦΠΑ στην περίπτωση που υπάρχει υπερκάλυψη του στόχου (3,5%) στα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, οι πρώτοι συντελεστές που θα πρέπει να μειωθούν θα είναι στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει ο υψηλός ΦΠΑ (24%).
Επί της ουσίας, πρόκειται για τον «αντίστροφο κόφτη», που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά στους τέσσερις θεσμούς και η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή.

Όσον αφορά το μαστίγιο, τώρα, όπως προκύπτει από τις τηλεδιασκέψεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων, το φορολογικό «πακέτο» θα είναι ιδιαίτερα βαρύ και στοχεύει στο να κλείσει ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που βλέπει το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020.
Ας σημειωθεί ότι μόνο το κενό του 2018 το Ταμείο το υπολογίζει σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά σε αυτή την εκτίμηση έχουν έλθει και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όταν πριν από ένα μήνα μιλούσαν για τρύπα 370 με 400 εκατ. ευρώ.
Στο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητήσει σε δύο δόσεις -πριν και μετά το 2018- οι θεσμοί περιλαμβάνεται:

- Η μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Η έκπτωση φόρου κυμαίνεται σήμερα από 1.900 έως και 2.100 ευρώ και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.
Για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου, το αφορολόγητο όριο μειώνεται κατά 1.363 ευρώ και οδηγεί σε μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου ακόμη και από το 2018 και σε δόσεις, δηλαδή μια νέα μείωση το 2019.
Η έκπτωση φόρου μελετάται να μειωθεί συνολικά κατά 500-600 ευρώ και να οδηγήσει σε αφορολόγητο όριο στην περιοχή των 5.900-6.000 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει ακόμη πιο χαμηλό αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 ευρώ με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν κατεβαίνει κάτω από τα 6.000 ευρώ.

- Η κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της αυτής ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης