Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους οι αναλυτές για την Μυτιληναίος

Τι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους οι αναλυτές για την Μυτιληναίος

Τα νέα δεδομένα με την διαπραγμάτευση για τον ρόλο της βιομηχανίας στην αντιστάθμιση του κόστους ρεύματος και οι προοπτικές της METKA ΕGN

Η πορεία των εταιριών για το 2020 προεξοφλείται τώρα στις κεφαλαιοποιήσεις και αυτό έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ενδιαφέρον για τους πρωταθλητές του κλάδου των ενεργειακών και βιομηχανικών εταιριών που πρωταγωνιστούν στην χρηματιστηριακή αγορά είναι αυξημένο, καθώς είναι ο βασικός καταλύτης των επενδυτικών κεφαλαίων και έχουν λάβει πλέον τα σκήπτρα.
Οι μεγάλοι όγκοι στην μετοχή του Μυτιληναίου τις τελευταίες 10 ημέρες και ειδικά την τελευταία εβδομάδα έδειξε ότι στην περιοχή 9,74 – 10,10 άλλαξαν χέρια πάνω από 1 εκατ. μετοχές που σηματοδότησε και την αλλαγή σκυτάλης από επενδυτές σε επενδυτές.

Οι παραδοχές κερδοφορίας

Εκεί είναι ένα δεύτερο ζήτημα όπου οι αναλυτές αναλαμβάνουν να κάνουν προβλέψεις για το 2020 και την πορεία της Αλουμίνιον αλλάζοντας μερικώς τις παραδοχές τους. Για παράδειγμα η σχετική ανάλυση της Eurobank έχει μειώσει κατά 3% τις παραδοχές της για τις τιμές του αλουμινίου το 2020 και κατά 14% τις τιμές της αλουμίνας, διατηρώντας την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο όριο 1,12-1,15.
Μειώνει τις προβλέψεις της στην κερδοφορία για την περίοδο 2019-2021 κατά 8,5%  προβλέποντας ένα περιθώριο κέρδους 26-28% λόγω μεταβολής στο mix αλουμινίου με αλουμίνα.
Στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2019 -2021 έχει αναθεωρήσει καθοδικά την κερδοφορία λόγω αυτών αγνοώντας τα εξής:
-    Την συνεχή ανάκαμψη των βιομηχανικών commodities στο τελευταίο δίμηνο, που ειδικά στον χαλκό έχει γίνει πολύ εμφανής
-    Το γεγονός ότι η εμπορική συμφωνία Trump – Κινέζων θα δώσει νέα ουσιαστική ώθηση στο διεθνές εμπόριο και την ζήτηση στην προσεχή διετία
-    Το γεγονός ότι η αγορά αλουμινίου στο σύνολό της διαθέτει ένα μικρό ποσοστό επί του συνολικού παγκοσμίου τζίρου που ορίζει το έλλειμμα από το πλεόνασμα με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο βαθμό ευαισθησίας στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.
-    Τις σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις, την θετική επίδραση της ΕΠΑΛΜΕ και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους.

Η ΜΕΤΚΑ EGN

Παράλληλα στον τομέα του EPC παρά το γεγονός ότι σημειώνει ότι το παρόν ανεκτέλεστο ξεπερνά το 1 δις, αναφέρει ότι θα υπάρξουν γεωπολιτικά ρίσκα και εξ αυτού προβλέπει ότι τα κέρδη δεν θα είναι στα επίπεδα των προηγούμενων εκτιμήσεων.
Στον τομέα αυτό διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά το πραγματικό μπουμ που γίνεται παγκοσμίως στον τομέα των ηλιακών πάρκων/ φωτοβολταϊκών όπου η METKA EGN έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις για έργα 150 MW, αναμένεται να ολοκληρώσει συμφωνία στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε γεωγραφικούς τομείς όπου τα ρίσκα είναι σημαντικά μειωμένα με στόχο να καταστεί παγκόσμιος παίκτης.
Η ανάλυση συμφωνεί ότι ο ενεργειακός τομέας θα είναι αυτός που θα έχει ανοδικές χρονιές προβλέποντας άνοδο 15-21% στις πωλήσεις για την περίοδο 2020-2021 και 13-14% στα EBITDA.
Ασφαλώς και η πρωταγωνιστική θέση του CCGT από το 2022 δεν έχει προεξοφληθεί ακόμα από την αγορά και αρκεί να μελετήσει κανείς τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για τις ανάγκες της αγοράς για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

H δυναμική της αγοράς

Σημασία λοιπόν δεν έχει αν κάποιος κάνει παραδοχές συντηριτικές για να μην πέσει έξω δίνοντας τιμή – στόχο 12,5 ή 14 ευρώ, σημασία έχει και ποιος θα αφήσει επενδυτικές θέσεις αγνοώντας την δύναμη πυρός των 600 εκατ ευρώ σε μετρητά που διαθέτει η εταιρία, την ώρα που το καθαρό χρέος της μειώνεται στα επίπεδα των 360 εκατ ευρώ την προσεχή τριετία.
Η προεξόφληση από πωλητές των παραπάνω εκτιμήσεων σε συνδυασμό με άλλους επενδυτές που είχαν υπεραξίες 200% από χαμηλότερα επίπεδα οδήγησε σε απορροφηθείσες πωλήσεις στην μετοχή. Η διάσπαση τεχνικά του επιπέδου των 10,10 ευρώ μπορεί να ανοίξει την κίνηση, καθώς οι αναλυτές συμφωνούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μερισματική απόδοση θα είναι της τάξης του 3,5%-3,6% για την προσεχή τριετία.Nα σημειώσουμε επίσης και την μείωση στις προβλέψεις των υποχρεώσεων κατά 3,8% το 2020 και 13,9% το 2021 στα 337,3 εκατ. και στα 361,2 εκατ. αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης