Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Δικαίωση της ΔΕΠΑ έναντι της Botas στο διαιτητικό δικαστήριο - Επιστροφή 180 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία

tags :
Δικαίωση της ΔΕΠΑ έναντι της Botas στο διαιτητικό δικαστήριο  - Επιστροφή 180 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία

Η ΔΕΠΑ κέρδισε την αγωγή ακύρωσης προγενέστερης διαιτητικής απόφασης υπέρ της τουρκικής εταιρείας, ενώ θα επιστρέψει στους πελάτες της τα ποσά που τους είχε μετακυλίσει

Απρόσμενα έσοδα για τη ΔΕΠΑ και μείωση τιμολογίων για τους πελάτες της (βιομηχανικούς καταναλωτές και ηλεκτροπαραγωγούς) φέρνει απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στην δικαστική διένεξη της εταιρίας με την τουρκική Botas. Η διένεξη αφορούσε τη τιμή του τουρκικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν που παραδίδεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία έληξε με νίκη της ελληνικής εταιρείας κατά της τουρκικής και μάλιστα αναδρομικά. 

Η υπόθεση ξεκινά προ 10ετίας περίπου, όταν η τουρκική εταιρεία είχε απαιτήσει από την ΔΕΠΑ την πληρωμή ενός ποσού γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, αναδρομικά από το 2008, για διαφορές σχετικά με τις αναθεωρημένες τιμές του φυσικού αερίου. Tο 2011 η BOTAS προσέφυγε στην Διαιτησία και το  διαιτητικό δικαστήριο  είχε επιδικάσει τότε στη BOTAS ένα ποσό γύρω στα 180 εκατ. από τα 300 εκ ευρώ του αιτήματος της BOTAS.

Ωστόσο, οι νομικοί της ΔΕΠΑ κατέθεσαν νέο αίτημα αναθεώρησης της τιμής το οποίο και κέρδισαν. Η ΔΕΠΑ μετακύλισε το ποσό στους πελάτες της βάσει των συμβάσεων που είχε συνάψει μεταξύ τους και αντιστοίχως τώρα θα επιστρέψει χρήματα μέσω των τιμολογίων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης