ΑΠΕ: Διευρύνεται η αποκέντρωση και τυποποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων - Το σενάριο του ΥΠΕΝ για τα φ/β

tags :
ΑΠΕ: Διευρύνεται η αποκέντρωση και τυποποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων - Το σενάριο του ΥΠΕΝ για τα φ/β

Οι επενδυτές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή τους, για τη διεκπεραίωση της οποίας θα υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή συμφόρησης των περιβαλλοντικών αδειών σε ένα μόνο φορέα, αλλά και η τυποποίηση της διαδικασίας για περισσότερα έργα, αποτελεί τον γνώμονα των αλλαγών στο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επενδύσεων ΑΠΕ, στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει το ΥΠΕΝ, με το νομοσχέδιο που σε μερικές εβδομάδες θα καταθέσει στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας τη Δευτέρα (13/1) στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, το «σχήμα» των τροποποιήσεων θα είναι η μετάταξη διάφορων κατηγοριών επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και «ελαφρύτερη» διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

«Πυκνώνουν» τα φωτοβολταϊκά υπόχρεα  πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων

Ενδεικτικό είναι το σενάριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ΥΠΕΝ στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, τα έργα πάνω από 2 MW κατατάσσονται στην κατηγορία Α2 και χρειάζονται αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), οι σταθμοί από 2 MW έως 500 kW εντάσσονται στην κατηγορία Β και χρειάζονται πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ενώ μόνο τα έργα κάτω των 500 kW απαλλάσσονται απο περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στον αντίποδα, το υπουργείο εξετάζει να αυξηθεί έως το 1 MW το πλαφόν των φωτοβολταϊκών σταθμών που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται να διευρυνθεί σημαντικά η κατηγορία Β, ξεκινώντας από το 1 MW και φθάνοντας μέχρι τα 10 MW. Έτσι, στην κατηγορία Α2 θα παραμείνουν πλέον οι μονάδες ισχύος άνω των 10 MW, και οι οποίες θα είναι επομένως οι μόνες που θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται ΑΕΠΟ.

Όπως δείχνει και το παραπάνω σχέδιο που εξετάζει το ΥΠΕΝ, το γενικό πλαίσιο της αναπροσαρμογής είναι να αυξηθεί το ποσοστό των «πράσινων» επενδύσεων που υπάγεται στην κατηγορία Β, έναντι της Α2, καθώς η λήψη των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων αποτελεί μία εν πολλοίς τυποποιημένη διαδικασία, με συνέπεια να διεκπεραιώνεται ταχύτερα.

Επίσης, στην περίπτωση των μεγαλύτερων σταθμών, που «περνούν» αναγκαστικά από ΑΕΠΟ, στόχος είναι να περιορισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έργα κατηγορίας Α1, καθώς για αυτά οι αιτήσεις συσσωρεύονται σε ένα σημείο, δηλαδή στο ΥΠΕΝ. Αντίθετα, οι ΑΕΠΟ για την κατηγορία Α2 εκδίδονται από τις κατά τόπους αποκεντρωμένες διοικήσεις, με συνέπεια να είναι μικρότερη η συμφόρηση.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση

Το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις, που δεν θα απλοποιεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση μόνο των ΑΠΕ, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Όπως και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια, έτσι και για τους νέους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών μία επίσης σημαντική βελτίωση θα είναι η ριζική αναμόρφωση του Περιβαλλοντικού Μητρώου, μέσω του οποίου θα μπορούν οι επενδυτές να παρακολουθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή τους.

Επίσης, μία σημαντική βελτίωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιφέρει το σχέδιο νόμου, για το σύνολο των επενδύσεων, είναι πως θα προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Κάτι που σημαίνει πως η εξέτασή τους θα πρέπει να γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

 

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης