ΥΠΕΝ: Πρώτη παρέμβαση για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ - Επιβεβαίωση WEN

ΥΠΕΝ: Πρώτη παρέμβαση για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ - Επιβεβαίωση WEN

Παρουσιασθηκε σήμερα 13/1 η πρόταση του υπουργείου για αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με Βεβαίωση Καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ

 

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται επί θύραις, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε πρόταση που αφορά στον πρώτο «κρίκο» της αλυσίδας, δηλαδή την Άδεια Παραγωγής που εκδίδεται σήμερα με απόφαση Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Κεντρικός της άξονας είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής με μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι να καθιερωθεί μια σύντομη αδειοδοτική διαδικασία εξέτασης των  νέων αλλά και των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων, λόγω μείωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και χρήσης αυτοματοποιημένων ελέγχων από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα.
Αυτό που επιδιώκεται είναι να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι 1.900 περίπου αιτήσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ, με την αποφόρτιση του Ρυθμιστή από έναν μεγάλο φόρτο γραφειοκρατικών
διαδικασιών,  με δεδομένο ότι σήμερα οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής υπερβαίνουν τους 18 μήνες. Σύμφωνα  με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και πρόεδρος της Επιτροπής) κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016 εκκρεμούν οι 1891.

Όπως σημείωσε  στην τοποθέτησή της η κ. Σδούκου, η δραστική συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται για την συνολικήαδειοδοτική διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και σχεδόν υπερτριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται από  ΑΠΕ έως το 2030.

«Σήμερα παρουσιάζουμε την πρότασή μας για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στο πλέγμα των αδειοδοτήσεων, η οποία θα προχωρήσει παράλληλα με τις αντίστοιχες διαδικασίες για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και το χωροταξικό».
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής έδωσε μια πρόγευση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΑΠΕ, δηλώνοντας ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταταχθούν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και «ελαφρύτερη» διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Προϊδέασε επίσης για νέα αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ώστε να αναδειχθεί σε κεντρικό εργαλείο παρακολούθησης και υποβοήθησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Τονίστηκε τέλος ότι  στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δημιουργηθεί άμεσα –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής-  ένα ενιαίο, διαλειτουργικό σύστημα στο οποίο θα «τρέχουν» όλα τα σκέλη της αδειοδότησης των ΑΠΕ, από το αρχικό στάδιο που είναι η  Άδεια Παραγωγής έως το τελικό στάδιο που είναι η Άδεια Εγκατάστασης και λειτουργίας.
Η πρόταση του ΥΠΕΝ δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής που κλήθηκαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. 

Οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Άδεια Παραγωγής για τους σταθμούς ΑΠΕ θα ενσωματωθούν  στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για σειρά περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ συνεχίζει το έργο της και το προσεχές διάστημα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, με έμφαση στα σκέλη της ριζικής ανανέωσης των σταθμών ΑΠΕ (repowering) και του επανασχεδιασμού τους (redesign).

 

Νωρίτερα το WEN έγραφε:

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, τα ανεμολογικά δεδομένα θα διατηρηθούν και για την τρέχουσα χρονιά, με το ΥΠΕΝ να προσανατολίζεται πάντως να τα καταργήσει από το 2021.

Επίσης, καταργείται το τέλος διακράτησης των αδειών, ωστόσο όσες αιτήσεις λάβουν έγκριση θα έχουν διορία 6 μηνών για να υποβάλουν ΣΜΠΕ για το σχεδιαζόμενο έργο. Όσον αφορά τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις για άδειες παραγωγής, αυτές που έχουν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα εξεταστούν με το υφιστάμενο καθεστώς.
Τέλος, το νέο καθεστώς θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λήψης αδειών παραγωγής για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το σχέδιο του υπουργείου δεν περιορίζεται στην αφαίρεση μερικών απλώς από τα δικαιολογητικά, που είναι σήμερα απαραίτητα για την κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΡΑΕ.

Αντίθετα, η όλη διαδικασία θα γίνεται πλέον μέσω μίας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σκοπό να επιταχυνθεί κατακόρυφα η αξιολόγηση των νέων έργων που προωθούν επενδυτές. Κι αυτό γιατί οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ψηφιακά στο σύστημα, ενώ η διεκπεραίωσή τους θα γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, κατά συνέπεια χωρίς πλέον την εμπλοκή της ΡΑΕ. Έτσι, πλέον στην αρμοδιότητα της Αρχής θα παραμείνει η έγκριση των αδειών παραγωγής για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και οι μονάδες βιομάζας-βιοαερίου. 

Μέσω του Taxisnet ο έλεγχος της οικονομικής φερεγγυότητας
Το σχέδιο του υπουργείου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα Δευτέρα (13/1), κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο, η αυτοματοποίηση της αξιολόγησης σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα αναλαμβάνει τον τεχνικό έλεγχο των αιτήσεων, καθώς για παράδειγμα θα ενσωματώνει ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, ώστε να ελέγχει τυχόν εδαφική επικάλυψη με άλλα έργα. Επίσης, για την εξακρίβωση της οικονομικής φερεγγυότητας του αιτούντα, προβλέπεται ότι η πλατφόρμα θα μπορεί να συνδέεται στο Taxisnet, από το οποίο θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία.

Τέλος στο Letter of Intent και στα ανεμολογικά δεδομένα

Επομένως, στο νέο πλαίσιο θα καταργηθεί η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος τραπεζικής χρηματοδότησης (Letter of Intent), η οποία υποβάλλεται σήμερα. Παράλληλα, δεν θα πάρει τη θέση της η εγγυητική επιστολή ίση με το 1% του τεκμαρτού κόστους του έργου, όπως είχε προτείνει στην εισήγησή της η ΡΑΕ για την απλοποίηση των αδειών παραγωγής.

Επίσης, θα καταργηθεί και η υποχρεωτική προσκόμιση μετρήσεων αιολικού δυναμικού, την οποία διατηρούσε η Αρχή με την εισήγησή της. Την ίδια στιγμή, για την υποβολή κάθε αίτησης θα προβλέπεται η απόδοση ενός χρηματικού τέλους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιείται για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ.
 
«Βαλτωμένες» αιτήσεις για χρόνια

Το πλάνο του ΥΠΕΝ υπόσχεται να συρρικνώσει δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης του πρώτου κρίκου στην αλυσίδα της διαδικασίας αδειοδότησης καινούριων έργων ΑΠΕ. Κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να επιταχυνθούν οι «πράσινες» επενδύσεις και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση να διαμορφωθεί πάνω από 35% στο τέλος της επόμενης 10ετίας, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ.

Εξάλλου, αυτός ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας έχει σημαντικό μερίδιο στο γεγονός ότι η αδειοδοτική διαδικασία «τρέχει» με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, τη στιγμή που για παράδειγμα στη ΡΑΕ «έχουν βαλτώσει» έως και μια διετία αιτήσεις για μεγάλα έργα από εταιρείες-κολοσσούς. Κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κλάδου εδώ και χρόνια, τα μηνύματα της οποίας έχουν φτάσει εδώ και καιρό και στη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παραπέμποντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΝ, σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν χρειάζεται, ξεκινώντας από την άδεια παραγωγής, να κατατίθενται δικαιολογητικά επί δικαιολογητικών, και διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, να χάνονται στα πρωτόκολλα της ΡΑΕ, να ξαναστέλνονται, να συσσωρεύονται οι αιτήσεις», είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στους κόλπους της ΡΑΕ φαίνεται να επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι χάνεται η αρμοδιότητα έγκρισης των αδειών παραγωγής νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της αγοράς, στην πράξη το μόνο που χάνει η Αρχή είναι ένα εργαλείο άσκησης δημόσιων σχέσεων.www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr