Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ η συμβολή στις «Λεωφόρους Ηλεκτρισμού» για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

tags :
Στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ η συμβολή στις «Λεωφόρους Ηλεκτρισμού» για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Διαχειριστής παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, ώστε να προκρίνει νέες διασυνδέσεις που θα αποτελέσουν μέρος ενός πανευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς

Η υλοποίηση των έργων που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτει μεν τις ανάγκες διακίνησης ισχύος για αρκετά χρόνια, ωστόσο για την διαχείριση της αυξημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές επιβάλλεται επίσης η αλλαγή της σύνθεσης του μίγματος παραγωγής και κυρίως η ένταξη συστημάτων αποθήκευσης, αντλητικών υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και μπαταριών.

Αυτό επισημαίνεται στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ, στο οποία τονίζεται επίσης ότι με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και κυρίως την υλοποίηση της ανάπτυξης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, ο κορμός 400 kV του Συστήματος θα εκτείνεται πλέον σε όλη την Ηπειρωτική χώρα. Έτσι ολοκληρώνονται τα κύρια έργα ανάπτυξης του Συστήματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι δυνατό να καλύψει τις ανάγκες διακίνησης ισχύος για αρκετά χρόνια στο μέλλον, θεωρώντας και την αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής των ΑΠΕ και την εφαρμογή τεχνικών «έξυπνων δικτύων».

Όμως η απορρόφηση, της ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του 2020 και του 2030, δεν εξαρτάται μόνον από την ικανότητα διακίνησης της ισχύος από το Σύστημα Μεταφοράς, αλλά επιβάλλει και την αλλαγή της σύνθεσης του μείγματος παραγωγής και κυρίως την ένταξη νέων συστημάτων αποθήκευσης (κυρίως αντλητικών υδροηλεκτρικών Σταθμών, αλλά και συσσωρευτών), σε συνάρτηση με την εξέλιξη των διαθέσιμων τεχνολογιών. Ο στόχος μαζικής διείσδυσης ΑΠΕ με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αερίων ρύπων το 2050, θα απαιτήσει σημαντική ενίσχυση των συστημάτων μεταφοράς και ιδιαίτερα των διασυνδέσεών τους σε όλη την Ευρώπη.

Ο ENTSO-E έχει δρομολογήσει τις δράσεις για τον συντονισμένο σχεδιασμό ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς, το οποίο θα επιτρέπει την επιπλέον αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή (σε υψηλότερα επίπεδα, έως 80%) με χρονικό ορίζοντα το 2050. Ως στόχος έχει τεθεί η δημιουργία Λεωφόρων Ηλεκτρισμού (Electricity Highways) και ο σχεδιασμός - προγραμματισμός τους σε χρονικά στάδια ανά πενταετίες από το 2025 έως το 2050. Η προσπάθεια η οποία έχει αναληφθεί από τον ENTSO-Ε γίνεται σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους (stakeholders - Εθνικές Αρχές, Ρυθμιστικές Αρχές, παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού κ.ά.).

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον ENTSO-E, ο ΑΔΜΗΕ παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, ώστε να προκρίνει τις νέες διασυνδέσεις (με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια), με απώτερο στόχο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης, η ανάπτυξη των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή και η ανάπτυξη διαδρόμων μεταφοράς από τις πηγές παραγωγής προς τα σημαντικά κέντρα κατανάλωσης της ηπείρου αποκτά εξαιρετική σημασία.

Εκτός αυτών, για την επόμενη δεκαετία, η στρατηγική ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ συνίσταται κυρίως στη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων Νήσων με το ΕΣΜΗΕ, η οποία συμβάλλει συνδυαστικά στα ακόλουθα:

· Αυξάνει την ασφάλεια και αξιοπιστία τροφοδότησης των Νησιών 

· Επιτρέπει την εκμετάλλευση του πολύ υψηλού αιολικού δυναμικού το οποίο εμφανίζεται στο Αιγαίο (εγκατάσταση Α/Π στα Νησιά ή/και υπεράκτιων Α/Π).

 · Συμβάλλει στη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας

· Συμβάλλει στη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Νησιά.

· Εμφανίζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τα Νησιά, καθώς δεν απαιτείται η επέκταση ή ενίσχυση των υφιστάμενων θερμικών Σταθμών στα Νησιά, αλλά αντιθέτως καθίσταται δυνατή η θέση τους σταδιακά σε ψυχρή εφεδρεία.

Ο σχεδιασμός της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συστήματος προϋποθέτει ένα ρεαλιστικό γενικότερο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα εκτός των στόχων του 2020 και του 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης