Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολοφονία Soleimani: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Εκδίκηση υπόσχεται ο Rouhani

tags :
Δολοφονία Soleimani: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Εκδίκηση υπόσχεται ο Rouhani
Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση. 
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Qassem Soleimani, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Qassem Soleimani», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump «ανέβασε» στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μια εικόνα της αμερικανικής σημαίας, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιρανού υποστρατήγου Soleimani, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Image

Rouhani: Θα εκδικηθούμε για τη φρικτή δολοφονία

Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Hassan Rouhani.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Rouhani σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Ali Khamenei: Μάρτυρας ο Soleimani

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Ali Khamenei, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Qassem Soleimani,,ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Το γεγονός ότι ο Soleimani, «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...)
Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.
«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Κhamenei σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ιράν: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani , όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του οργάνου αυτού, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.
Μέσα στις «επόμενες λίγες ώρες, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η εγκληματική ενέργεια» των Αμερικανών, η «επίθεση εναντίον του διοικητή Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας», δήλωσε στο πρακτορείο ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του οργάνου αυτού.

Pompeo: Οι Ιρακινοί  πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Soleimani

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo «ανέβασε»  σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.
«Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Soleimani δεν υπάρχει πια», σχολίασε ο Pompeo.

Δεν είχε ενημερωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Eliot Engel στηλίτευσε το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trumo δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγοςSoleimani, διοικητής της Δύναμης Κουντς.
«Ο Qassem Soleimani ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια.
Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Engelσε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε.
«Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Υόρκης.
«Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου», στηλίτευσε ο Engel.
«Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες», προειδοποίησε.

Ποιος ήταν ο Soleimani

Image

Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.
Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό — το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων — ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ.
Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.
Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Είχε έτσι δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.
Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς του ο Qassem Soleimani, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.
Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα.
Ο υποστράτηγος πάντως είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης