Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Προκοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν τα αιτήματα για διακοψιμότητα και προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας

Προκοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν τα αιτήματα για διακοψιμότητα και προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας
Τα αιτήματα του ΥΠΕΝ αφορούν παράταση για δυο χρόνια του μηχανισμού της διακοψιμότητας και επαναφορά για ένα έτος του μηχανισμού ευελιξίας
Προκοινοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομισιόν τα δυο ελληνικά αιτήματα για την παράταση της ισχύος του μηχανισμού της διακοψιμότητας και την επαναφορά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας, ο οποίος έχει πάψει να λειτουργεί τον περασμένο Απρίλιο μετά από σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για τα δυο σχήματα αποζημίωσης, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, της βιομηχανίας για την παροχή στο ηλεκτρικό σύστημα επάρκειας σε περιόδους υψηλής ζήτησης και των μονάδων παραγωγής ρεύματος για την παροχή ευελιξίας.
Μάλιστα ο μηχανισμός της διακοψιμότητας συνοδεύεται από συμπληρωματική μελέτη του ΑΔΜΗΕ η οποία αποδεικνύει τη αναγκαιότητα του μηχανισμού για την επάρκεια του συστήματος, ειδικά μετά το κλείσιμο των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς.
Στη μελέτη σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα σε περιόδους υψηλής ζήτησης, με ενδεχόμενα προβλήματα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο αλλά και παγετό που θα έθετε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ΑΠΕ.

Συνδυασμός με την αγορά εξισορρόπησης

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό αίτημα αφορά παράταση για δυο χρόνια του μηχανισμού της διακοψιμότητας και επαναφορά για ένα έτος του μηχανισμού της ευελιξίας, ώστε στο διάστημα αυτό να έχει ωριμάσει η νέα αγορά που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Target Model.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο μηχανισμός της ευελιξίας προβλέπεται να συνδυαστεί με τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης όταν αυτή θα είναι σε ισχύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΕΝ στα μέσα του 2020.

Σε αναστολή από τον περασμένο Μάρτιο ο μηχανισμός ευελιξίας

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας που παρέχουν στο σύστημα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, είχε λειτουργήσει μόνο για λίγους μήνες στις αρχές του 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) και κατόπιν «πάγωσε».
Και τούτο διότι η Κομισιόν έκρινε ότι ο Μηχανισμός ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών γιατί δεν προέβλεπε συμμετοχή της ζήτησης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι πράγματι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Στο αίτημα για την επαναφορά του μηχανισμού προβλέπεται ότι το demand θα συμμετέχει με τη μορφή του aggregator όταν θα έχει τη σχετική δυνατότητα.    
Σημειώνεται ότι στον μηχανισμό ευελιξίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Το πλαφόν της προσφερόμενης τιμής στις σχετικές δημοπρασίες είχε οριστεί στα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως.
Όσον αφορά τη διακοψιμότητα, ο υφιστάμενος μηχανισμός, με βάση την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης