Ενέργεια

Κοινή επένδυση Equinor και Rosneft για την ανάπτυξη πετρελαϊκού πεδίου της Αρκτικής

tags :
Κοινή επένδυση Equinor και  Rosneft για την ανάπτυξη πετρελαϊκού πεδίου της Αρκτικής
Οι  δύο επιχειρήσεις αναμένουν να εξορύξουν περίπου 250 εκατ.  βαρέλια πετρελαίου και 23 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του κοιτασμάτων πετρελαίου Severo-Komsomolskoye,
Η ρωσική Rosneft της Ρωσίας και η νορβηγική  Equinor συμφώνησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης ενός πετρελαϊκού πεδίου της στην Αρκτική σύμφωνα με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα 23/12/2019 για  την πρώτη τους κοινή επένδυση από τότε που συμφώνησαν για μια στρατηγική εταιρική σχέση το 2012.
Οι  δύο επιχειρήσεις αναμένουν να εξορύξουν περίπου 250 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του κοιτασμάτων πετρελαίου Severo-Komsomolskoye, ανακοίνωσε η Equinor, χωρίς να προσδιορίσει την αξία της επένδυσης.
Η Rosneft κατέχει μερίδιο 66,67% και η Equinor κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό τους  SevKomNeftegaz, καθώς και την άδεια.
Η Rosneft και η Equinor, παλαιότερα γνωστή ως Statoil, αρχικά συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα πετρελαϊκό πεδίο στη βόρεια Komsomolskoye το 2013, πριν από την επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Rosneft το 2014 εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν στις δυτικές εταιρείες να βοηθήσουν τη Rosneft στην εξερεύνηση των ανοικτών θαλάσσιων πεδίων βαθέων υδάτων και της Αρκτικής ή στη διευκόλυνση του παραγωγής πετρελαίου από την Rosneft. Περιορίζουν επίσης την ικανότητα της Rosneft να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις δυτικές αγορές.
Η Rosneft είχε ανακοινώσει το 2015 ότι το βόρειο πεδίο  Komsomolskoye έχει «σύνθετη γεωλογία που συνδέεται με ένα χείλος υψηλού ιξώδους πετρελαίου», περιγράφοντας τους πόρους ως "δύσκολο να εξαγάγετε".
Το ιξώδες πετρέλαιο είναι βαρύ, το οποίο δεν ρέει εύκολα μέσα από τον εξοπλισμό παραγωγής. Το βαρύ πετρέλαιο τείνει επίσης να είναι υπεύθυνο για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από το ελαφρύ αργό, καθώς απαιτεί περισσότερη ενέργεια για παραγωγή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Eldar Saetre είχε δηλώσει το 2017 ότι η εταιρεία δεν θα διερευνήσει πλέον το πετρέλαιο, αλλά ο εκπρόσωπός του είπε στο Reuters τον Νοέμβριο ότι θα μπορούσε ακόμα να αναπτύξει τα βαρύ πετρέλαιο που είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό του, όπως το North-Komsomolskoye.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης