Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση σήμερα (20/12) για τα ενεργειακά σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών στις Βρυξέλλες

tags :
Συνάντηση σήμερα (20/12) για τα ενεργειακά σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών στις Βρυξέλλες
Επί τάπητος η πορεία εφαρμογής του Target Model, καθώς και για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα «κλειδώσουν» τον Ιανουάριο
Αντιπροσωπεία υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Ενέργειας θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, για συνάντηση με ομολόγους τους της Κομισιόν, με θέμα τα ανοικτά ενεργειακά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που διεξάγονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αρκετές από τις οποίες μέσω τηλεδιασκέψεων, για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα «κλειδώσουν» τον Ιανουάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά θέματα, δηλαδή τόσο η πορεία υλοποίησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά και το «τοπίο» που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά, μετά την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς και του υποχρεωτικού στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.

Επισημοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης

Η συνάντηση πάντως θα πραγματοποιηθεί στη «σκιά» της πρόσφατης παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ, το οποίο αποτυπώνει επισήμως το σχέδιο «επιθετικής» απολιγνιτοποίησης, με την απόσυρση όλων των υφιστάμενων μονάδων έως το 2023.
Όπως είναι γνωστό, με την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει εκ βάθρων το πλαίσιο της συζήτησης περί της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, και επομένως του τρόπου συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Παράλληλα, ως αντεπιχείρημα στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η ελληνική πλευρά έχει να προτάξει το γεγονός ότι, έπειτα από μήνες στασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο έχει αναθερμανθεί η μετακίνηση πελατών από τον δεσπόζοντα προμηθευτή, με συνέπεια ήδη από τον Οκτώβριο το ποσοστό της να έχει για πρώτη φορά πέσει κάτω από 70%.
Σε αυτή την τάση έπαιξε αναμφισβήτητα βασικό ρόλο η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της επιχείρησης, τη στιγμή που οι παραδόσεις ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που έχουν εξασφαλίσει οι ανταγωνιστές της εταιρείας, θα συνεχιστούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Έτσι, η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί έως τον Αύγουστο, με συνέπεια το ποσοστό της επιχείρησης να διαμορφώνεται κατ’ ανώτερο στο 65%, ή και κοντά στο 60%, το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΕΝ είναι το όριο ώστε να μην θεωρηθεί πως μία εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Δρομολογημένη η έναρξη του Χρηματιστηρίου

Όσον αφορά την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως θα επιτευχθεί το «στοίχημα» έναρξής του τον Ιούνιο, καθώς προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος όλα τα απαραίτητα ενδιάμεσα στάδια.
Μάλιστα, φαίνεται πως η δοκιμαστική λειτουργία (dry run) θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, δίνοντας περίπου περιθώριο ένα τετράμηνο στους συμμετέχοντες, ώστε να εξοικειωθούν με τις νέες αγορές.
Το αργότερο τον Μάρτιο τοποθετείται και η έναρξη της αγοράς παραγώγων, στο πλαίσιο της οποίας σε πρώτη φάση θα διατεθούν προθεσμιακά προϊόντα χωρίς παράδοση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε προμηθευτές και μεγάλου καταναλωτές να αντισταθμίσουν το ρίσκο μελλοντικών αυξήσεων των τιμών ρεύματος.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης