Φυσικό Αέριο

Sefcovic (ΕΕ): «Kαταρχήν» συμφωνία Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ για το φυσικό αέριο

Sefcovic (ΕΕ): «Kαταρχήν» συμφωνία Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ για το φυσικό αέριο
Για την διαμετακόμιση μετά την 1η Ιανουαρίου 2020
Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησαν σε κατ 'αρχήν συμφωνία  φυσικού αερίου  για μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic μετά από πολύωρες συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Βερολίνο.
"Μετά από αυτές τις πολύ εντατικές συνομιλίες είμαι πολύ ευτυχής που λέω ότι καταλήξαμε σε κατ 'αρχήν  συμφωνία για όλα τα βασικά στοιχεία που πιστεύω ότι είναι πολύ θετικά νέα για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο Sefcovic.
Όπως είναι γνωστό οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με αφορμή τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου είχαν ξεκινήσει σπό την Βιέννη στα τέλη Νομεβρίου με την συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak, του Ουκρανού ομόλογου, Alexey Orzhel, του CEO της Gazprom, Alexey Miller και των επικεφαλής της Naftogaz και του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.
Τότε:
«Οι εμπλεκόμενες πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία Ρωσίας-Ουκρανίας στον τομέα του φυσικού αερίου - διευθέτηση των αμοιβαίων απαιτήσεων για την εφαρμογή των συμβάσεων, οι όροι για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2020, οι προοπτικές άμεσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές» είπε μεταξύ άλλων ο Alexander Novak, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Tass.
Από την πλευρά της, η Μόσχα προσφέρει μια «λύση πακέτου» που περιλαμβάνει μια συμφωνία διακανονισμού για νομικές διαφορές και άμεσες αγορές φυσικού αερίου σε μειωμένες τιμές.
Ως εναλλακτική λύση, η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης για ολόκληρο το έτος 2020.
Η Ουκρανία από την άλλη, θεωρεί απαράδεκτη τη συμφωνία διακανονισμού για νομικές διαφορές και την υπογραφή βραχυπρόθεσμης σύμβασης.
Ο επόμενος γύρος τριμερών διαβουλεύσεων για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από το 2020 προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Οι υφιστάμενες συμβάσεις για την προμήθεια και τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης