Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδύσεις 355 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει η NIS το 2020

Επενδύσεις 355 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει η NIS το 2020
Μείωση 6,4% στις δαπάνες
O Σερβικός πετρελαϊκός όμιλος NIS, η πλειοψηφία του οποίου  ανήκει στη ρωσική Gazprom Neft, σχεδιάζει να μειώσει τις επενδυτικές δαπάνες κατά 6,4% το επόμενο έτος σε 37,5 δισεκατομμύρια σερβικά dinars (355,2 εκατομμύρια δολάρια).
Ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας, η NIS διαθέτει δύο διυλιστήρια, καθώς και πεδία στη Σερβία, την Αγκόλα και τη Βοσνία.
Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων του επόμενου έτους προορίζεται για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητας διύλισης και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου λιανικής πώλησης.
Η NIS θα ξεκινήσει τη λειτουργία ενός μεγάλου συγκροτήματος στο διυλιστήριο του Pancevo το επόμενο έτος, μέρος της δεύτερης φάσης ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού της Gazprom Neft, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2009.
Το συγκρότημα θα επιτρέψει το ποσοστό μετατροπής του διυλιστηρίου, βασικό δείκτη της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, να φθάσει το 99,2% και να αυξήσει τον όγκο του καυσίμου ντίζελ υψηλής ποιότητας κατά περισσότερο από 38%.
Θα βοηθήσει επίσης να αρχίσει να παράγει οπτάνθρακα πετρελαίου, πρώτο στη Σερβία, και να παύσει την παραγωγή ρυπογόνου πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Η NIS σχεδιάζει μια  μονάδα συνδυασμένης παραγωγής ενέργειας 200 MW (MW) το 2020, τη μεγαλύτερο στη Σερβία μέχρι σήμερα, η οποία θα προμηθεύει το διυλιστήριο της Pancevo και την ενεργειακή αγορά της χώρας.
Η μονάδα είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της NIS και της Gazprom Energoholding, μιας άλλης θυγατρικής της ρωσικής Gazprom.
Η Gazprom Neft κατέχει το 56,15% της NIS, η κυβέρνηση της Σερβίας το 29,88% και το υπόλοιπο κατέχουν  μικροί μέτοχοι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης