Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: H Ελλάδα ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ

Κ. Χατζηδάκης: H Ελλάδα ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ
Η χώρα θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων για την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028
Η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028 (σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης) και η προσήλωσή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
 Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και στην Κομισιόν κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες. Η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη για την συνεισφορά της ΕΕ στην χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ έγινε σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ, που επισφράγισε ότι έως το 2023 θα σβήσουν όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες και έως το 2028 θα λειτουργεί μόνο η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V.  
 O Έλληνας Υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αποτυπώνεται στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕK)  που εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).  Σημειώνεται ότι η απολιγνιτοποίηση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για φέτος, που θα λάβει χώρα στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός τόνισε στην ομιλία του, ότι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, σε αυτό το πλαίσιο είναι:

1.   H πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον τεθέντα ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης της ΕΕ, με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζονται γρηγορότερα στο στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.

2.   Η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του Κοινοτικού προϋπολογισμού.


3.   Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Επίτροπο, κ. Frans Timmermans και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον κ. Virginijus Sinkevičius.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του κα Stientje van Veldhoven.
Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε με Έλληνες εργαζόμενους στις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας, ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Χθες, ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε συνάντηση που οργάνωσε η Φινλανδική Προεδρία, παρουσία των περιβαλλοντικών οργανώσεων για θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας. Ο Υπουργός μίλησε μαζί με την Υπουργό της Φινλανδίας κα Krista Mikkonen και τον Υπουργό της Πολωνίας κ. Michal Kurtyka για τη βιοποικιλότητα και σημείωσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Αν δεν προστατέψουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και επομένως δεν θα μπορεί να έχει μέλλον η οικονομία μας».
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης