Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο διαγωνισμός για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

tags :
Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο διαγωνισμός για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την ασφάλεια τροφοδοσίας, η υποδομή θα επιφέρει μείωση του εγχώριου κόστους του καυσίμου
Μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο κοίτασμα της Καβάλας, όπως επισήμαναν χθες στελέχη του ταμείου, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ήδη έχει ψηφισθεί η νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από τη ΡΑΕ,  που θα ξεκλειδώσουν» τον διαγωνισμό.

Διενέργεια τεχνικών μελετών

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, η υπόγεια αποθήκη θα ενισχύσει κατακόρυφα την ασφάλεια τροφοδοσίας με καύσιμο, με δεδομένο ότι στις υπάρχουσες υποδομές (δηλαδή το τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα) ο μέγιστος χρόνος διατήρησης του καυσίμου δεν ξεπερνά τις 14 ημέρες.
Παράλληλα, επειδή θα περιορίσει τις αιχμές στη ζήτηση, θα επιφέρει μείωση των εγχώριων τιμών του καυσίμου.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής Τεχνικού Συμβούλου από το Ταμείο.
Όπως είναι γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε επιχορήγηση μέγιστου ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τεχνικών μελετών για το έργο, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχή διενέργεια της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το μοντέλο εμπορικής εκμετάλλευσης της αποθήκης

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, με βάση το εμπορικό μοντέλο που έχει επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση, η υποδομή θα αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους χρήστες που θα την αξιοποιούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Παράλληλα, ωστόσο, για να είναι οικονομικά βιώσιμη η επένδυση, ένα ποσοστό ανάκτησης της επένδυσης (το οποίο θα αναλάβει να καθορίσει η ΡΑΕ) θα «περάσει» στο σύνολο των εγχώριων καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ θα καθορίσει αν θα προβλέπονται εγγυημένες ποσότητες αποθήκευσης, αποφασίζοντας κατά πόσο θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν στην υποδομή αποθέματα ασφαλείας οι ηλεκτροπαραγωγοί που δεν έχουν επιλέξει γι’ αυτό τον σκοπό τη λύση του ντίζελ.
Μία υποχρέωση ωστόσο που θα πρέπει να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά από τη στιγμή που κι άλλες εγχώριες υποδομές μπορεί να διεκδικήσουν στήριξη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης