Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για τον πρώτο Προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στο μέλλον
Την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 - αντί για το 2021 - θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του για την ψήφιση του προϋπολογισμού, εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.
Πρόκειται για τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Η πρώτη μείωση εφαρμόστηκε φέτος και ήταν της τάξης του 22%.
Nωρίτερα:
Στην τήρηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων θα εστιάσει την ομιλία του απόψε 18/12 ο πρωθυπουργός κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών που έκανε λόγο για ανακοινώσεις νέων θετικών μέτρων, η ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει χωρίς εκπλήξεις ούτε στους βουλευτές που θα τον ψηφίσουν ούτε και στα όσα θα ειπωθούν.
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για τον πρώτο Προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στο μέλλον και υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη.
Ενώ συμπλήρωσε με έμφαση ότι « αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε». Γύρω από αυτό θα περιστραφεί και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναμένεται να επισημάνει πως η κυβέρνηση πράττει όσα είπε προεκλογικά στο χρόνο που έχει υποσχεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς του τέλους αλληλεγγύης που θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Στο μεταξύ, σε θερμό κλίμα, όπως μεταδίδουν πηγές  που ήταν στην Φρανκφούρτη, έγινε η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, από την ανάληψη των καθηκόντων της, η οποία διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά αλλά και στη συνέχεια, η διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.  
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα νομοσχέδια που έχουν έρθει στη Βουλή.
Το ζήτημα της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς επίσης, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης, αλλά και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα, «όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση», όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, η κ. Lagarde, σε ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία για την ενίσχυση της οικονομίας.
Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα πως, όλα αυτά, θα μεταφραστούν.

Χρύσα Κλειτσιώτη   
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης