Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία δεν έχει ωφελήσει καμία χώρα

tags :
Ιράν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία δεν έχει ωφελήσει καμία χώρα
Ο Ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani, τόνισε ότι η Τεχεράνη μπορεί να αντέξει τις εξωτερικές πιέσεις
Τη θέση ότι η αποχώρησης των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) δεν έχει ωφελήσει καμία χώρα, διατύπωσε σήμερα (18/12) ο Ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani, καλώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο σωστό δρόμο.
Ειδικότερα, ο κ. Rouhani δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι οι αμφισημίες και οι διαμάχες με άλλες χώρες θα επιλυθούν μέσω των διαπραγματεύσεων», διευκρινίζοντας ότι «το Ιράν είναι έτοιμο να επιλύσει τις περιφερειακές και διεθνείς διαμάχες και να έχει στενότερους δεσμούς με τις άλλες χώρες».
Αναφερόμενος στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι «καταλήξαμε σε μία συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις και μετά οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία, γεγονός που έδειξε ότι το Ιράν δεν έχει παραβεί τις δεσμεύσεις του και ότι εξακολουθεί να συμμορφώνεται».
«Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δε δέχθηκαν την απόσυρση των ΗΠΑ, και μάλιστα την κατέκριναν», επεσήμανε ο Hassan Rouhani, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «το αμερικανικό καθεστώς αποσκοπεί στο να απομονώσει το Ιράν, αλλά ο λαός της χώρας έγινε περισσότερο ανθεκτικός, παρά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν καταφανή παραβίαση του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Οι Ιρανοί πολίτες, οι οποίες είχαν μία δύσκολη ζωή εξαιτίας των άδικων κυρώσεων, αντιστάθηκαν και μετέτρεψαν τη μέγιστη πίεση σε ευκαιρία», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα καταγράψει ανάπτυξη το ερχόμενο έτος, καθώς εμφανίζει αυτάρκεια σε διάφορους τομείς.
Παράλληλα, ο κ. Rouhani δήλωσε ότι «ορισμένες χώρες δεν πίστευαν ότι το Ιράν θα μπορεί να απαντήσει στις στρατιωτικές πιέσεις μέσω της θάλασσας», ενώ πρόσθεσε ότι «στον πυρηνικό τομέα, είχαμε επίσης μεγάλα επιτεύγματα, καθώς οι ιρανικές φυγοκεντρωτές IR-6 βρίσκονται σε λειτουργία και τα μοντέλα IR-9 είναι αυτή τη στιγμή υπό δοκιμή».
«Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν έχει ωφελήσει κανέναν, ούτε τις ΗΠΑ ούτε τους φίλους τους», τόνισε ο Hassan Rouhani, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο και το Ιράν θα τους οδηγήσει στο να το πράξουν, μέσα από την αντίστασή μας και την επιμονή μας».
Σημειώνεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί μέσα στις επόμενες μέρες το Τόκιο και να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Shinzo Abe, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών Ιράν και Ιαπωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης