Φυσικό Αέριο

Κύπρος: Οριστικοποιήθηκε η σύμβαση εργασιών κατασκευής ΥΦΑ στο Βασιλικό με τη διεθνή κοινοπραξία

Κύπρος: Οριστικοποιήθηκε η σύμβαση εργασιών κατασκευής ΥΦΑ στο Βασιλικό με τη διεθνή κοινοπραξία
Με την υπογραφή της ΕΤΥΦΑ το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στην Κύπρο
Η θεμελίωση του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στην Κύπρο, που προβλέπει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού ΥΦΑ στο Βασιλικό, ανακοινώθηκε σήμερα 13/12/2019 παρουσία μελών της κυβέρνησης, θεσμικών αρχών και παραγωγικών φορέων στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της διεθνούς κοινοπραξίας.
«Με τη σημερινή υπογραφή, τίθενται πλέον οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπενθυμίζοντας ότι ο υφιστάμενος στρατηγικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, όλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Η χρήση του Φυσικού Αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, σε συνδυασμό πάντα και με την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα προσφέρει επιτέλους την απάντηση στην εξάρτηση στα εισαγόμενα υγρά καύσιμα του μικρού και απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας μας, ενώ θα συμβάλει θετικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης.  
«Η σημερινή μέρα έχει ξεχωριστή σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος μας μπαίνει σε μία νέα εποχή που την οδηγεί στους Ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης, τους δρόμους του Φυσικού Αερίου. Αξιοποιώντας τη βέλτιστη τεχνολογία της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, την εμπειρογνωμοσύνη των ναυπηγείων της Hudong-Zhonghua Shipbuilding, την τεχνογνωσία της Metron SA και την πείρα της Wilhelmsen Ship Management, δηλαδή των εταιρειών που συμβάλλονται σήμερα μαζί μας, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΤΥΦΑ, Δρ. Συμεών Κασσιανίδης.
Από την πλευρά τους, την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τη συνεργασία που ανέπτυξαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κύπρου, εξέφρασαν τόσο o Duan Bingquan, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, όσο ο  κ. Νίκος Παπουτσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Metron SA.
«Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο αυτή τη στιγμή στη χώρα για την εισαγωγή του φυσικού αερίου, έργο το οποίο θα προσφέρει στους Κύπριους πολίτες το καύσιμο του 21ου αιώνα, αλλά και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στην Κοινοπραξία εταιρειών στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Πενταλιώτης, προϊστάμενος του Κλάδου Λειτουργίας και Διαχείρισης Έργων παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο έργο.
Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, το στάδιο κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες, από την ημέρα που η ΕΤΥΦΑ θα δώσει οδηγίες στην Κοινοπραξία να ξεκινήσει εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Το Τερματικό ΥΦΑ έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης